Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Zeven ontwerpteams op shortlist Citroën Brussel

In het kader van de architectuurwedstrijd voor de Cultuurpool Citroën heeft de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) zeven finalisten geselecteerd uit de 92 inzendingen die binnenkwamen na de projectoproep van eind april voor de reconversie van de Citroëngarage aan het kanaal in het centrum van Brussel.

Citroën
Visit Brussels - J.P. Remy

Het selectiecomité dat de MSI samenstelde om de kwaliteit van de inzendingen te beoordelen was bijzonder te spreken over het zeer hoge niveau dat al werd bereikt in de eerste ronde van de wedstrijd.

Het gaat om de volgende teams:

  • 51N4E / Caruso St John Architects
  • ADVVT / AGWA / 6A
  • Diller Scofidio + Renfro / JDS Architects
  • Lhoas & Lhoas / Ortner & Ortner
  • NOA / EM2N / Sergison Bates
  • Office / Christ & Gantenbein
  • OMA / Wessel de Jonghe

De zeven multidisciplinaire teams (met expertise in architectuur, stabiliteit, speciale technieken, akoestiek, epb-coördinatie, veiligheids- en gezondheidscoördinatie; details in bijgaande tabel) moeten uiterlijk tegen 23 december een projectontwerp indienen met hun visie op de toekomstige cultuurpool. Een internationale jury onder het voorzitterschap van Roger Diener zal de ingediende voorstellen analyseren; de MSI zal vervolgens ten laatste in maart 2018 de toekomstige ontwerper van de Cultuurpool Citroën benoemen.

De MSI heeft het iconische gebouw Citroën IJzer gekocht om in opdracht van het Brusselse Gewest een cultuurpool met internationale uitstraling te ontwikkelen.

Na de reconversie zal het gebouw plaats bieden aan een museum voor moderne en hedendaagse kunst (15.000 m²), een centrum voor architectuur (10.000 m²) en openbare ruimtes die toegankelijk zijn voor iedereen met een culturele, educatieve en recreatieve bestemming (10.000 m²). Het budget voor de uitvoering van de werkzaamheden bedraagt 125 miljoen €, zonder btw.

 
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten