Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Zulte: herontwikkeling bedrijfssites stap dichterbij

De herontwikkeling van het terrein Wolspinnerij-Denys in Zulte komt een belangrijke stap dichterbij. De voorlopige aanvaarding van het ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) werd zopas unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad. Nu volgt een openbaar onderzoek over het rup met o.m. online inspraak voor de buurt. Voor de herontwikkeling van het terrein Lys Yarns wordt een pps-traject gestart.    

Zulte
De sanering en herontwikkeling van de verlaten bedrijfssites in het centrum is één van de topprioriteiten voor het gemeentebestuur van Zulte. In de vorige bestuursperiode werd studiebureau BUUR al aangesteld om hiervoor een globaal masterplan te maken. 

Wolspinnerij-Denys

Dit resulteert nu o.a. in een rup met de basisvoorschriften voor de herontwikkeling van het terrein van de Wolspinnerij en aanpalende site Denys. Het betreft een gebied van ruim 4 ha tussen de Staatsbaan en de Statiestraat, volledig in privé-eigendom en in een zone voor kernontwikkeling. De meeste gebouwen werden reeds gesloopt. In de plaats komt een nieuwe woonwijk, met zowel huizen als appartementen en met ruimte voor nevenfuncties zoals winkels, kantoren of diensten. “De herontwikkeling van Wolspinnerij-Denys betekent een grote stap vooruit voor Zulte, zowel op het terrein zelf als met een meerwaarde voor het volledige centrum”, zeggen burgemeester Simon Lagrange en schepen van Ruimtelijke ordening Olivier Peirs.
 
“Dit zorgt voor extra kwalitatieve woonmogelijkheden voor veel mensen die zich in onze gemeente willen vestigen. We zorgen voor een mooie mix in type woongelegenheden (zowel huizen als appartementen) en zorgen ook voor voldoende betaalbaar wonen (15% van de nieuwe woongelegenheden zullen sociale woningen zijn). Op het terrein komt ook veel extra publieke ruimte, met twee grote nieuwe pleinen die verbonden worden door een fiets- en voetgangersgebied van Nijverheidsstraat tot Staatsbaan, aangelegd als één groot en groen woonerf.”
 
“De verkeersveiligheid in het centrum vergroot. Op de nieuwe site is geen plaats voor doorgaand autoverkeer, de ontsluiting gebeurt via erfstraatjes. Wel realiseren we doorheen de site een extra verkeersvrije doorsteek voor fietsers en wandelaars”.
 
“De vervuilde bodem wordt gesaneerd. Bij de herontwikkeling hebben we veel aandacht voor duurzaamheid. We kregen hiervoor ondersteuning van het Vlaams netwerk duurzame wijken. Zo zijn in het rup bepalingen opgenomen over de waterhuishouding en energievoorziening van de woningen, blijft de verharding minimaal, wordt er maximaal ondergronds geparkeerd, bovengronds in gegroepeerde parkeerpockets, en is er aandacht voor deelmobiliteit, fietsenstallingen en ondergrondse afvalinzameling”.
 
“De site krijgt een sterke eigen identiteit doordat een deel van het kenmerkende industrieel erfgoed bewaard blijft en een publieke functie krijgt. Zo blijft een deel van de karakteristieke schoorsteen staan, de overkapping van de grote hal wordt een overdekte speelruimte en een atelier kan dienen als buurthuis”.
 
Op basis van het openbaar onderzoek zal de gemeenteraad het (al dan niet bijgestuurde)  rup definitief aanvaarden. Nadien zullen de eigenaars verkavelings- en bouwvergunningen kunnen vragen. De ontwikkeling zal gefaseerd verlopen. Hiertoe wordt het gebied verdeeld in projectzones.

Lys Yarns

“Voorts werken we met het gemeentebestuur ook verder aan de herontwikkeling van het terrein Lys Yarns, aan de overkant van de Staatsbaan”, aldus de burgemeester en schepen. Deze site van ruim 2 ha werd in 2018 door de gemeente gekocht om er een nieuw centrumgebied te creëren, tussen de drukke N43 en het rustige Leielandschap, en met veel publieke functies. “De herontwikkeling moet zorgen voor een publieke meerwaarde voor de Zultse gemeenschap. Daarom gebeurt dit in overleg met de aanpalende school en woonzorgcentrum. We willen inzetten op betaalbare seniorenhuisvesting, een project begeleid wonen voor mensen met een beperking, extra kinderopvang en een nieuwe educatieve groenzone.”
 
De gemeenteraad gaf goedkeuring om een adviseur aan te stellen om de gemeente te begeleiden bij dit pps-project. Het bestuur werkt nog aan de projectdefinitie voor de herontwikkeling, die later aan de gemeenteraad zal voorgelegd worden. Vervolgens zullen geïnteresseerde ontwerpers kunnen deelnemen aan een wedstrijdprocedure. Intussen is de aanbesteding lopende voor het slopen en saneren van het terrein. Bedoeling is deze werken nog vóór de zomer te starten.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten