Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

710 meter lange fietsbrug is de langste van het land

Vlakbij het hoofdkantoor van de NAVO ligt sinds vorige week een indrukwekkende fiets- en voetgangersbrug over de Leopold III-laan. Met een afstand van 710 meter meteen de langste fietsbrug van het land.

BKBC - 2024-10-15T083106.225
De Werkvennootschap

Tot voor kort staken fietsers de Leopold III-Laan over via de Bourgetlaan en de Raketstraat. Dit zorgde voor een omweg van bijna een kilometer, met heel wat potentieel gevaarlijke oversteken. De nieuwe brug verbindt de Harenweg in Zaventem rechtstreeks met de Sint-Stevens-Woluwestraat in Machelen en biedt zo een enorme verbetering op vlak van reisafstand en veiligheid. Fietsers overbruggen in één beweging zowel de Raketstraat, Leopold III-laan als Bourgetlaan en vermijden zo een kruising met auto’s, bussen en trams.

Fietsers en voetgangers zullen later naadloos kunnen overschakelen op de toekomstige Luchthaventram. Deze tramlijn loopt vanaf het treinstation van Brussel Noord, via de Leopold III-laan naar de luchthaven. Aan de fietsbrug komt een halte die vanop de brug te bereiken is.

De realisatie van de fietsbrug kadert binnen een duidelijke ambitie van de Vlaamse overheid. Binnen het programma Werken aan de Ring, gecoördineerd door De Werkvennootschap, wil ze meer dan 115 km nieuwe fietsinfrastructuur aanleggen langs de Ring rond Brussel, goed voor een investering van maar liefst 300 miljoen euro. 

BKBC - 2024-10-15T083036.675
De Werkvennootschap
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten