Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Activiteit en rendabiliteit van de bouw staan onder druk

De Belgische bouw- en installatiebedrijven zien 2023 met een bang hart tegemoet. Dat blijkt uit de meest recente conjunctuurenquête van bouwfederatie Embuild bij 341 bedrijven uit de sector. De orderboeken van aannemers en installateurs zijn minder goed gevuld dan een jaar geleden. Bouwbedrijven zijn gemiddeld voor zes maanden van werk verzekerd. De sector verwacht dat 2023 een jaar zonder groei wordt, in tegenstelling tot 2022.

Activiteit en rendabiliteit van de bouw staan onder druk

Vrijwel alle bevraagde bedrijven uit de bouwsector ondervinden dat de moeilijke economische omstandigheden hun winstmarges aantasten. De helft van de bouw- en installatiebedrijven boekte daardoor minder winst in 2022 en zij verwachten dat ook dit jaar de winst verder zal afnemen. “Dat is verontrustend, want veel bouw- en installatiebedrijven moeten de komende jaren zwaar investeren om de transformatie in de sector te volgen. Zonder voldoende winst kunnen ze die investeringen niet financieren”, aldus Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild.

De bouwbedrijven wijten die dalende rendabiliteit vooral aan de sterk gestegen materiaalprijzen (64%) en aan de stijging van de loonkosten (65%). “We verwachten voor de bouw in 2023 een afkoeling, maar wellicht komt er geen zware recessie. Het slechte nieuws is echter dat de bouw- en installatiebedrijven een groot deel van de kostenstijgingen zelf moeten incasseren en niet kunnen doorrekenen aan de klanten. Bijna alle leveranciers leggen prijsherzieningsclausules op aan de bouwbedrijven, om stijgende materiaalprijzen te kunnen afwentelen, maar omgekeerd kunnen maar zes op de tien bouwbedrijven die stijgende prijzen doorrekenen aan hun klanten”, aldus Niko Demeester.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten