Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Architecten staan voor heel wat nieuwe uitdagingen

De nieuwjaarsreceptie van de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten, die plaatsvond in De Warande in Brussel, stond dit jaar in het teken van het zestigjarige jubileum van de vereniging. Om dat te vieren wordt een debatreeks georganiseerd, waarbij telkens een gevoelig thema wordt aangepakt. Op 30 maart in PXL Hogeschool Hasselt, vormt de architectuurstage onderwerp van gesprek. Tijdens Architect@Work op 11 mei, laat de beroepsvereniging jonge architecten aan het woord. Op 21 september in De Warande in Brussel, legt de Orde zichzelf en zijn werking onder de loep. Het laatste deel gaat over de essentie van het architect-zijn en zal plaatsvinden in Gent op 9 november.

Architecten staan voor heel wat nieuwe uitdagingen
Isabelle Pateer

Gastspreker Alexia Bertrand, staatsecretaris van Begroting en Consumentenzaken, wil de consument een zo goed mogelijke bescherming bieden. Hiervoor gaat ze aan de slag met het advies van de Bijzondere raadgevende commissie Verbruik en werkt ze aan vijf actiepunten, waaronder sensibilisering en de oprichting van een uniek loket Bouw als contactpunt voor geschillen. De staatssecretaris wil tevens de aanpak van de wet Breyne, met meer rechtszekerheid voor  consumenten en bouwpartners en meer instrumenten voor handhaving. 

Bertrand vraagt ook een onderzoek naar de wettelijke bescherming van de consument bij casco projecten en renovatieprojecten. Bij dat overleg zal ook de Orde van Architecten worden betrokken. Ten slotte zal een wetsontwerp worden uitgewerkt dat ervoor moet zorgen dat de wettelijke garantie ook geldt voor consumptiegoederen die geleverd worden in het kader van een aannemingsovereenkomst. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten