Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Brussel in de middenmoot van de wereldwijde bouwkostindex

Uit het International Construction Cost Report 2023 van Arcadis blijkt dat het nergens ter wereld zo duur is om te bouwen als in Genève. Hiermee zakt Londen naar de tweede plaats. Brussel houdt relatief goed stand in de ranking, als tiende duurste Europese hoofdstad en 47ste in de ranking van honderd wereldsteden

AdobeStock_372719840

De inflatiestorm in 2022 heeft, samen met de hogere rente, wereldwijd zware consequenties  gehad voor de bouwkosten. Ook de globale tendens naar lage-energiegebouwen maakt bouwen op korte termijn duurder, al zijn er manifeste voordelen en kostenbesparingen op de langere termijn. Dit is van belang voor Brussel, aangezien de Belgische hoofdstad over een relatief oud gebouwen- en infrastructuurpark beschikt. Dat betekent dat de toekomstige investeringen in duurzaam bouwen aanzienlijk en noodzakelijk zullen zijn.

De bouwkostenstijging in België lag volgens Arcadis in 2022 op 16%, wat ietsje hoger is dan  de Europese mediaan. Naast de stijgende kostprijs van materialen en lonen werd ook de margeverbetering door een goedgevulde pijplijn aan opdrachten van aannemers in rekening gebracht. Verstoorde leveringen van materialen, verscherpte reglementeringen en de krapte op de arbeidsmarkt maakten het kostenplaatje compleet. Dit leverde enkele opmerkelijke resultaten op. Zo stegen de bouwkosten in Amsterdam met amper 1 à 2%. Door de stikstofproblematiek werden daar enkele grote projecten geschrapt of (tijdelijk) stilgelegd, wat de orderboekjes van aannemers liet leeglopen, met een sterke krimp van hun marges als gevolg. In de Duitse steden swingen de bouwkosten dan weer de pan uit. Vooral Munchen springt hierbij in het oog: daar zijn de bouwkosten nu 25% hoger dan in Berlijn dat zelf een stevige stijging kent. De Belgische bouwsector lijkt de schokken dan weer relatief goed te hebben doorstaan. 

10 duurste Europese hoofdsteden:

1.     Londen 

2.     Oslo

3.     Kopenhagen

4.     Dublin

5.     Berlijn

6.     Wenen

7.     Stockholm

8.     Parijs

9.     Helsinki

10.   Brussel

10 duurste steden wereldwijd:

1.     Genève

2.     Londen

3.     New York

4.     San Francisco

5.     München

6.     Zürich

7.     Kopenhagen

8.     Hong Kong

9.     Boston

10.  Philadelphia

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten