Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Cloud Catcher Hospitality Building, Nepal

Het 'Meet and Greet'-gebouw van Kavya Resort in Nagarkot, Nepal, is als een kunstwerk ontworpen om het spel van voorbijtrekkende wolken te beleven. Dit gebouw, gelegen in het hoogste resort van de regio, biedt een adembenemend schouwspel. Soms zie je de lucht helemaal open en plotseling verandert het in een mysterieuze nevel. De twee rotsvormige gebouwdelen zijn strategisch geplaatst om uitzicht te bieden op de majestueuze Himalaya en de vallei eronder. Tussen deze volumes stromen de wolken soms het gebouw binnen, wat zorgt voor een magische ervaring.

Ontwerp zonder titel (18)
Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production

De architecten hebben geleerd van de lokale dorpen die op steile hellingen zijn gebouwd en hebben het gebouw zo compact mogelijk gehouden. De ruimtes in het gebouw zijn op elkaar gestapeld en georganiseerd in twee 'rotsachtige' structuren. Een centrale gang verbindt deze volumes en biedt een prachtig uitzicht op het berglandschap. Het hoofdniveau herbergt gezellige ruimtes met zolderachtige plekken voor een cloud café en een bibliotheek. De lagere verdiepingen herbergen eetruimtes direct boven de keuken. Van daaruit leiden trapsgewijze treden naar een buitenruimte en het zwembadterras.

De architectuur van het gebouw is geïnspireerd door de lokale geologie en biedt verschillende ervaringen, van gangen als kloven tot kamers als grotten en veranda's als uitkijkpunten met uitzicht op het berglandschap.

Het ontwerp van het gebouw reageert op het lokale klimaat en seismische krachten. De gevels aan de zijkanten hebben betonnen wanden met openingen voor zonlicht, terwijl de voorkant eruitziet als een cluster van dorpswoningen met kleinere ramen. Aan de achterkant, gericht op het uitzicht, strekt het gebouw zich uit als een telescoop naar de vallei, met open en transparante gevels.

Ontwerp zonder titel (38)
Siddhartha Maharjan / MAP + Samir Jung Thapa, Clikman Production
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten