Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Dilsen-Stokkem slaat letterlijk en figuurlijk een brug tussen natuurgebieden

Recentelijk werd gestart met de constructie van een fiets- en voetgangersbrug die de natuurgebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen aan beide zijden van de Boslaan in Dilsen-Stokkem met elkaar zal verbinden. Kostprijs van dit project is 5,2 miljoen euro, een investering die volledig door de Vlaamse overheid wordt gedragen. Daarna volgt ook de bouw van een ecoduct.

fiestsbrug-boslaan

De nieuwe fiets- en voetgangersbrug zal de Hoeveweg met de Lieve Moenssenslaan verbinden, en wordt zo een hefboom en katalysator voor de regio. Lokaal ontstaat er een volwaardige toegangspoort voor fietsers naar Terhills en wordt de Lieve Moenssenslaan beter bereikbaar. Op ruimere schaal creëert de brug een rechtstreekse fietsverbinding tussen As en Dilsen-Stokkem.  De brug heeft een lengte van 245 meter en wordt met cortenstaal afgewerkt. De overspanning over de Boslaan bedraagt 34 meter met een hoogte van zes meter boven de rijbaan. Om de fietsers en voetgangers vlot en comfortabel de hoogteverschillen te laten overbruggen, zijn twee aanloophellingen voorzien. De brug wordt gebouwd op 36 funderingspalen in gewapend beton aan beide zijden van de Boslaan en in de middenberm. Deze vormen de basis voor de twee landhoofden en veertien kolommen of pijlers die het brugdek zullen ondersteunen.

In een volgende fase (ten vroegste najaar van 2023) voorziet het Agentschap Wegen en Verkeer de bouw van een ecoduct, dit op ongeveer zeshonderd meter van de fietsbrug in de richting van As. Dit ‘Ecoduct Dilserbos’ zal worden ingericht met natuurlijke elementen en met waterpoelen om de aantrekkingskracht voor de dieren te verhogen. Er zal ook beperkt ruimte zijn voor zachte recreatie, voornamelijk voor wandelaars en mountainbikers. Het ecoduct wordt gefinancierd door de Europese Unie - NextGenerationEU, en is goed voor een investering van ruim 3,8 miljoen euro. 

Naamloos-1
Naamloos-2
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten