Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Elia plaatst van nieuwe hoogspanningslijn op

Elia plaatste in Kallo (Beveren) de eerste hoogspanningsmast van de nieuwe hoogspanningslijn (380kV) tussen de hoogspanningsstations van Liefkenshoek en Mercator, in Kruibeke. De werken maken deel uit van het project Brabo III, het laatste deel in het bredere Brabo III-programma.

BKBC (67)
Adobe Stock

In augustus vorig jaar, was Elia gestart met het afbreken van de bestaande hoogspanningslijn (150kV) tussen Liefkenshoek en het hoogspanningsstation Mercator in Kruibeke om ze op dezelfde locatie terug op te bouwen als een nieuwe versterkte hoogspanningslijn (380kV). Het oprichten van de 33,5 ton zware en 63 meter hoge pyloon in Kallo, als eerste in een reeks van 58 nieuwe exemplaren, is voor de hoogspanningsnetbeheerder dan ook een mijlpaal in de laatste fase van het hele Brabo – programma. Elia rekent erop de hele lijn in dienst te hebben tegen voor de zomer van 2026. Op bepaalde plaatsen, zoals aan de sluis van Kallo, waar na de zomer masten zullen herrijzen die hoger zijn dan de Antwerpse kathedraal, beloven de werken nog spectaculair te worden.

“De nieuwe versterkte hoogspanningslijn stoomt de regio niet enkel klaar voor een grotere vraag naar elektriciteit in de toekomst, maar zorgt ook voor een versterkt elektriciteitsinfrastructuurnetwerk rond de haven van Antwerpen, één van de belangrijkste motoren van de economie in ons land”; aldus Simon November, verantwoordelijke project-communicatie, Elia.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten