Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

paywall Forskaren: innovatieve hub in Hagastaden, Zweden

In de nieuwe wijk Hagastaden in Stockholm vinden we Forskaren, een gebouw dat industrie, onderzoek, de academische wereld en het publiek samenbrengt. Het 24.000 m² grote gebouw is van de hand van 3XN. Het biedt flexibele werkomgevingen met ruime kantoren, co-workingruimtes en laboratoria.

BKBC - 2024-06-21T162818.776
Marcus Stork

Forskaren valt op door zijn unieke ronde vorm, die een herkenningspunt vormt in de dichtbebouwde omgeving van Hagastaden. De cirkelvormige structuur, onderbroken door verzonken balkons en een groot dakterras, creëert een dynamische interactie tussen de gebruikers. Op de begane grond, open voor het publiek, bevinden zich twee restaurants en een tentoonstellingsruimte. De officiële oplevering van het gebouw staat gepland voor augustus 2024.

De concentrische ringen in het gebouw bevorderen de interactie, terwijl de sculpturale spiraalvormige trap in het atrium zorgt voor een natuurlijke circulatie tussen de verdiepingen. Bezoekers worden uitgenodigd om het interactieve wetenschapsmuseum van Tekniska Museet te verkennen en het indrukwekkende kunstwerk 'The Veins of Life' van Yoke te bewonderen.

Het gebruik van natuurlijke materialen, zoals verticale houten lamellen en natuursteen uit Gotland, creëert een warme en uitnodigende sfeer. Het gebouw streeft naar de hoogste duurzaamheidsnormen, met certificeringen zoals LEED Platinum en WELL v.1 Gold. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten