Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Gratis tool simuleert totale kostprijs renovatie

Als koper van een niet-energiezuinige woning moet je binnen een periode van vijf jaar minstens een label D halen. Maar wat kost het om van een energieverslindende woning een zuinige thuis te maken? Volstaat het als ik binnen de vijf jaar het dak isoleer? Of moet ineens ook de vloer uitgebroken en geïsoleerd worden? Om daar een transparant antwoord op te geven op maat van de woning, biedt Dewaele Vastgoedgroep voortaan een gratis renovatietool aan. Makelaars voeren alle beschikbare data van een huis of appartement in de tool en bekijken samen met de kandidaat-koper welke ingrepen nodig zijn en welke kosten daarmee gepaard gaan.

Gratis tool simuleert totale kostprijs renovatie

Concreet worden alle parameters van een woning ingevoerd in een computerprogramma, van de oppervlakte over het aantal ramen tot het aantal stopcontacten in elke slaapkamer. Daarna kunnen kandidaat-kopers een hele renovatie simuleren. De simulatie focust vooral op energetische renovaties, maar houdt ook rekening met de afwerking. Een parketvloer heeft nu eenmaal een ander prijskaartje dan een vinylvloer. 

Ook algemene verfraaiingswerken zijn in de tool opgenomen, want die nemen nog steeds het grootste deel van het budget in beslag. Van het verbouwbudget gaat gemiddeld 40% naar energetische maatregelen. Ook verkopers kunnen met de tool hun prijszetting verantwoorden en aantonen dat een renovatie van EPC-label E naar D niet onbetaalbaar hoeft te zijn. Omdat aan de berekening ook een uitgebreid lastenboek is verbonden waarin de totaalrenovatie tot in detail beschreven staat, aanvaarden grootbanken zoals KBC ze bij de aanvraag van een renovatiekrediet.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten