Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Hangstelling kruipt als een rups onder Viaduct van Vilvoorde

Onder het Viaduct van Vilvoorde is een imposante hangstelling van 400 meter in aanbouw, even lang als een atletiekpiste. Dat is nodig om de onderzijde van het stalen gedeelte van het Viaduct te kunnen verstevigen. Ook het verwijderen van de asbesthoudende verflagen gebeurt vanop het gevaarte.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-21T155412.137
De Werkvennootschap

De opbouw van de hangstelling aan de onderzijde van de brug maakt de werken zichtbaar voor iedereen. Een niet te onderschatten opdracht waarbij maar even 200.000 stalen buiselementen vakkundig in elkaar worden gezet.

Startend vanaf domein Drie Fonteinen (Vilvoorde) breidt de stelling stap voor stap uit richting Machelen. Zodra de stelling klaar, kunnen gespecialiseerde arbeiders beginnen met de eigenlijke verstevigingswerken. Ook de asbesthoudende verf wordt verwijderd. Daartoe zal de stelling volledig omwikkeld worden met beschermingsfolie. Door het creëren van onderdruk kunnen geen stoffen buiten de folie ontsnappen.

Na het verstevigen van deze eerste 400 meter zal de stelling als een rups verder richting Machelen worden opgebouwd. Na de binnenring is de onderzijde van de buitenring aan de beurt.  

Telkens de aannemer bij de opbouw of afbraak van de hangstelling in de omgeving van een weg onder het Viaduct komt, wordt deze uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk afgesloten. Vanaf maandag 25 maart tot uiterlijk eind april is het de beurt aan de Brusselsesteenweg (N260). 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten