Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Hennep beschermt Mechels erfgoed

Om haar rijke collectie aan erfgoed op een correcte manier te kunnen bewaren, besloot Stad Mechelen om enkele oude industriële loodsen om te bouwen tot het gloednieuwe erfgoeddepot Depot Rato. Opvallend is dat de depotboxen volledig uit hennepblokken werden opgetrokken: een 100% natuurlijk bouwmateriaal dat vochtregulerend is en uitstekende isolatiewaarden biedt.

https___app.openwervendag.be_assets_public_pictures_web_472_1002_14073

Om erfgoed optimaal op te slaan, moeten licht, temperatuur en luchtvochtigheid perfect op  elkaar worden afgestemd. Vaak worden de condities geregeld door complexe installaties die enorm veel energie nodig hebben. De Stad Mechelen wilde een duurzame oplossing en kwam daarom al snel uit op hennepblokken. Dit natuurlijke bouwmateriaal neemt een teveel aan vocht op en geeft dat vertraagd weer af, wat in een continue, ideale vochtigheidsgraad resulteert. Bovendien biedt het uitstekende isolatiewaarden, waardoor een stabiele binnentemperatuur kan worden gegarandeerd. Dankzij deze vochtregulerende en thermische eigenschappen van de hennepblokken kan het erfgoed worden bewaard met een aanzienlijke besparing van het vermogen van de technieken.

Het nieuwe erfgoeddepot bevindt zich in de oude loodsen van Société Rateau, die in 1911 werden gebouwd als atelier waar turbines, pompen en ventilatoren werden geproduceerd. Omdat de loodsen zelf erfgoed zijn, dienden ze langs de binnenkant te worden gerenoveerd. Hennepblokken waren daartoe een mooie oplossing, precies omdat in dergelijke toepassingen hun technische kwaliteiten optimaal worden benut.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten