Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Kandidaten gezocht voor Antwerpse monumentenprijs

De stad Antwerpen zoekt kandidaten voor haar tweejaarlijkse monumentenprijs ‘Het Erfgoedjuweel’. Bouwheren, projectontwikkelaars, architecten of eigenaars van een pand met erfgoedwaarde dat de jongste vijf jaar een nieuwe bestemming kreeg of met zorg in ere werd hersteld, kunnen tot en met 23 maart hun project indienen via www.erfgoedjuweel.be. De wedstrijd wil de herbestemming of restauratie van het Antwerpse onroerend erfgoed in de bloemetjes zetten.

Kandidaten gezocht voor Antwerpse monumentenprijs

Elk herbestemmings-, renovatie- of restauratieproject met erfgoedwaarde dat in één van de negen Antwerpse districten ligt, komt in aanmerking voor de prijs, dus zowel woningen, kantoorgebouwen en winkels als andere types panden. Het hebben van erfgoedwaarde is voldoende, een officieel statuut als beschermd monument of inventarispand is geen vereiste. De werken moeten wel afgerond zijn tussen 23 maart 2018 en 23 maart 2023. Dossiers moeten overtuigen met onder andere foto’s van vóór en na de werken, en met bijkomende achtergrondinformatie over de restauratie, renovatie of herbestemming van het pand.

De vakjury, specialisten in de onroerenderfgoedzorg, maakt uit de inzendingen een selectie van vijf finalisten. Die worden in de zomer voorgesteld aan het publiek, dat een stem kan uitbrengen. In het najaar worden vervolgens twee winnaars gekozen. Wie de meeste stemmen kreeg, wint de publiekprijs en de vakjury deelt zelf ook een prijs uit. De winnaars ontvangen elk 4.000 euro. In 2021 koos de jury de woning met commerciële ruimte op de Paardenmarkt 47 als winnaar. De Antwerpenaren zelf verkozen de Hofkamer van den Wolsack in de Oude Beurs 27 als publiekslieveling. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten