Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Meer vrouwelijke studenten voor de bouw

Uit de laatste onderwijsstatistieken blijkt dat vrouwen wel degelijk geïnteresseerd zijn in een bouwopleiding. Meer nog: hoe hoger het studieniveau, hoe groter het aandeel vrouwelijke leerlingen. Zo is bij de studenten burgerlijk bouwkundig ingenieur één op drie al een vrouw. Een schril contrast met het beroepssecundair onderwijs, waar maar 6% meisjes voor een bouwrichting kiezen. Er is dus nog werk aan de winkel.

vrouwenindebouwstudenten
PXL

Het Vlaamse bouwonderwijs is niet langer helemaal een mannenbastion. In totaal zijn er 751 leerlingen/studenten van het vrouwelijke geslacht: 257 in het hoger en universitair onderwijs, 133 in het technisch secundair onderwijs en 361 in het beroepssecundair onderwijs (BSO). In de opleiding burgerlijk ingenieur bouwkunde is zelfs één op de drie studenten een vrouw. Bij de industrieel ingenieurs in de bouwkunde en professionele bachelor bouw is het aandeel tot respectievelijk 17% en 12 % gestegen. In de nieuwe graduaatsopleiding voor werforganisatie is nog maar 8,5% van de studenten vrouw.  Opvallende uitschieter is de opleiding ingenieur-architect die voor meer dan de helft (56%) uit dames bestaat. Ook zij kunnen uiteindelijk bij bouwbedrijven en aannemers aan de slag, aangezien deze partijen steeds vaker bij het ontwerp van projecten worden betrokken.

In de TSO-opleiding bouw- en houtkunde (die in principe op hoger onderwijs voorbereidt) is de instroom veel minder: 6% van de studenten zijn er meisjes. In de TSO-richting bouw-, hout-, koel- en warmtechnieken spreken we zelfs maar over 4,5%. Voor de BSO-opleidingen die me de bouw verband houden, bedraagt het aandeel eveneens zo’n 6%. Daar tegenover staan de richtingen schilderen en decoratie (ongeveer 32% vrouwelijke leerlingen), schrijnwerker (30% meisjes) en decor/standenbouw met 77% aan meisjes.Nihal en Dorien gaan voor een job in de bouw

jongensenmeisjesbouwopleiding_pxl
PXL

Ellen is assistent-werfleider

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten