Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Nieuwe krimp van 1,3% dreigt voor Belgische bouwproductie

Heel wat bedrijven, de bouwsector voorop, gaan gebukt onder de gevolgen van de energiecrisis, de hoge inflatie en de stijgende grondstofprijzen. De Betalingsbarometer van de kredietverzekeraar Atradius toont aan dat de bouwsector de impact van de economische onzekerheid blijft voelen. De barometer becijfert dat, na een krimp van 0,8% in 2022, de bouwproductie dit jaar verder kan krimpen met 1,3%. Bovendien zijn een stijgend aantal betalingsachterstanden haast onvermijdelijk. Atradius verwacht ook dat bedrijfsfaillissementen dit jaar met meer dan 20% zullen stijgen.

Nieuwe krimp van 1,3% dreigt voor Belgische bouwproductie

Vooral de woningbouw en de industriële bouw hebben te lijden onder de hoge inflatiecijfers en de hogere financieringskosten voor bouwactiviteiten. Daarnaast krijgt ook de residentiële bouw het hard te verduren met een krimp van 3,5% in België. Een trend die Atradius ook in Frankrijk (-3,2%) en Duitsland (-3,5%), ziet. Enkel voor Nederland wordt een groei van 2,2% voorspeld. De civil engineering productie (infrastructuurprojecten zoals wegen, gebouwen, luchthavens, tunnels, bruggen en systemen voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling) zal dit jaar als enige tak binnen de bouwsector naar verwachting groeien met ongeveer 3%. 

Een andere indicator is de Days Sales Outstanding (DSO) of het gemiddeld aantal dagen dat een bedrijf nodig heeft om een factuur betaald te krijgen. De jongste Betalingsbarometer toont dat de DSO in de Belgische bouwsector gemiddeld meer dan 60 dagen bedroeg in de afgelopen twaalf maanden. Dat is aanzienlijk hoger dan de gevraagde gemiddelde betalingstermijn van 41 dagen. Het probleem van betalingsachterstanden wordt hiermee voor heel wat bouwbedrijven pijnlijk duidelijk. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten