Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Noordgevel van de Sint-Katelijnekerk in ere hersteld

De gevel van de Sint-Katelijnekerk die op de Vismarkt uitkijkt, onderging een verregaande restauratie. Zowel de natuursteen, de glas-in-loodramen, de smeedijzeren omheining als het schrijnwerk kregen hun oude glorie terug. De werken duurden zo’n twee jaar en kostten drie miljoen euro.

WhatsApp-Image-2023-04-25-at-15-41-00

Beschadigde en met roet vervuilde stenen, planten die hier en daar tussen de voegen uitschoten: de noordgevel van de Sint-Katelijnekerk zag er twee jaar geleden verre van fotogeniek uit. Daar bracht Beliris samen met studiebureau SUM en aannemer Artes Wouden­berg verandering in. Voor deze restauratie werd ook een beroep gedaan op de expertise en het vakmanschap van gespecialiseerde ambachtslui: steenhouwers, schrijnwerkers, siersmeden en glazeniers. De 19de-eeuwse kerk werd opgetrokken in zogenaamde Gobertangesteen, een poreuze natuursteen die de tand des tijds niet goed had weerstaan. De volledige zijgevel werd met lagedruktechnieken gereinigd. Waar nodig werden herstellingen uitgevoerd en de zwaar beschadigde elementen werden vervangen. Zo werden meerdere verdwenen kruisbeelden en waterspuwers gereconstrueerd. Gasraamatelier Erwin Snijders haalde de ramen volledig uit elkaar om elk glasdeel grondig te reinigen en gebroken stukken te vervangen. Daarna werd het glas in een nieuw loodprofiel geplaatst. De houten deuren van het zijportaal werden gereinigd, beschadigde elementen werden hersteld of vervangen, en het geheel werd met een vernislaag afgewerkt. Ook het hang- en sluitwerk werd hersteld. In het atelier van smid Wim Desruelle werden de smeedijzeren hekken gezandstraald om verf en roest te verwijderen. Tevens werden de beschadigde elementen hersteld. Een deel van de omheining werd ooit door een gietijzeren hekken vervangen. In de plaats daarvan zijn er nu reproducties van de oorspronkelijke uitvoering. Het geheel kreeg een anti-roestbehandeling en een nieuwe verflaag. Tenslotte werd de omheining dichter tegen de kerk geplaatst, tussen de steunberen (zoals dat oorspronkelijk het geval was). Hierdoor is een breder voetpad ontstaan en konden achter de omheining opnieuw minituintjes worden ingericht. 


WhatsApp-Image-2023-04-25-at-15-40-58-2-
WhatsApp-Image-2023-04-25-at-15-40-55
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten