Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Ontwerper aangeduid voor restauratie Sint-Godelieveklooster in Brugge

De studieopdracht voor de opmaak van een masterplan voor de globale restauratie en herbestemming van het Sint-Godelieveklooster aan de Boeveriestraat in Brugge en de uitvoering van een eerste fase, werd gegund aan het tijdelijk maatschap B-architecten en JUXTA Architectuur, met in onderaanneming Daidalos Peutz, Erfgoedstudio, Mar Jaen, Mouton, Omgeving Landscape.Urbanism, Studio Tuin en Wereld - a&t architecten, Sweco en TC Plus. De uitvoering van de volgende fasen vormt een voorwaardelijk deel van deze opdracht die werd uitgeschreven door Toerisme Vlaanderen, in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester.

Ontwerper aangeduid voor restauratie Sint-Godelieveklooster in Brugge (3)
© B-architecten nv - JUXTA Architectuur

Het ontwerp definieert twee trajecten, namelijk ‘abdij’ en ‘slot’, die de bezoekersstromen zullen organiseren. Het abdijlogies, de werkplekken, de moestuin en andere ruimtes zullen het verhaal vertellen van het stille, besloten kloosterleven. De ambachten, zoals de bakkerij en brouwerij, worden een onderdeel van het abdijtraject. Zij vertellen het verhaal van de werkende gemeenschap. De verbinding van beide werelden staat centraal in het concept van het ontwerpteam. 

Een nieuw paviljoen zal de hortus connectens omarmen. Het paviljoen biedt beschutting en er kan gewerkt worden. De bezoeker maakt er kennis met de productiviteit van de site en kan hier ook het slot betreden. Het slot blijft zo onaangeroerd mogelijk. Voor de invulling van de tuinen geldt hetzelfde uitgangspunt. De inrichting wordt maximaal geënt op de historische structuur, waarin waterbuffering, technieken en integrale toegankelijkheid worden geïncorporeerd. De moestuin wordt conform de historische geleding aangelegd en de boomgaard wordt aangeplant met fruitbomen.

Ontwerper aangeduid voor restauratie Sint-Godelieveklooster in Brugge (2)
© B-architecten nv - JUXTA Architectuur
Ontwerper aangeduid voor restauratie Sint-Godelieveklooster in Brugge (1)
© B-architecten nv - JUXTA Architectuur
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten