Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Steeds meer bouwberoepen op de VDAB-knelpuntenlijst

Het tekort aan medewerkers in de bouw- en installatiesector blijft groeien. Dit blijkt uit de jaarlijkse knelpuntenlijst van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) waaruit blijkt dat bijna drie op de tien knelpuntberoepen te vinden is in de bouw- en installatiesector. Vorig jaar was dat nog maar één op de vijf. In de top tien van de knelpuntberoepen staat werfleider op de tweede plaats, waardoor dit het meest gevraagde profiel in de bouw is. Technicus industriële installaties staat op de derde plaats. De vraag naar een calculator bouw stijgt van de negende naar de zesde plaats.

Steeds meer bouwberoepen op de VDAB-knelpuntenlijst

Van de 234 knelpuntberoepen die de VDAB in kaart heeft gebracht, telt de bouw- en installatiesector inmiddels 66 knelpuntberoepen, tegenover 46 vorig jaar. Het aantal zware knelpuntberoepen in de sector loopt op tot 21. Dat betekent dat er voor die beroepen zeer weinig tot geen werkzoekenden met de nodige vaardigheden beschikbaar zijn. Daarbij gaat het onder andere om vacatures voor werfleider, calculator bouw, technici ventilatie, verwarming en airco, installateurs, schrijnwerkers, dakdekkers, wegenwerkers, bekisters, metselaars en bouwplaatsmachinist. Nieuwkomers op de knelpuntenlijst zijn bodemonderzoeker, installateur van liften en aansluiter waterleidingen.  

Nog sterker dan vorig jaar stijgt de vraag naar hogere profielen in de bouw. De vacatures raken moeilijk ingevuld door een structureel tekort aan technisch geschoolden met een bachelor-of masterdiploma. Jongeren kiezen ook minder vaak voor een studierichting in de bouw. De inschrijvingen lopen ieder jaar terug, omdat jongeren de jobs en doorgroeimogelijkheden in de bouw onvoldoende kennen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten