Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

THOREAQ, uniek A/B-testlabo voor de bouw

THOREAQ, een uniek labo voor de bouwsector, opende onlangs de deuren. Het zal gebruikt worden om innovaties binnen de bouwsector – denk maar aan innovatieve renovatie-oplossingen, de integratie van slimme energietechnologieën in bestaande gebouwen of geautomatiseerde bouwprocessen – te testen, valideren en demonstreren. Het gaat om een project van VITO en EnergyVille en is goed voor een investering van 2 miljoen euro, waarvan 1 miljoen gefinancierd werd door het Europees Fonds voor Regionale ontwikkelingen (EFRO React EU) en het Vlaams Fonds voor Innoveren en Ondernemen.

BKBC - 2024-04-16T113128.739
Energyville

Vlaanderen staat voor een enorme uitdaging. Tegen 2050 – in minder dan 30 jaar dus – zullen alle Vlaamse gebouwen volledig klimaatneutraal moeten worden. Wetende dat ons gebouwenbestand tot het oudste en meest energieverslindende van Europa behoort, wordt al snel duidelijk dat de bouwsector cruciaal zal zijn om de omslag te kunnen maken naar een duurzame toekomst.

THOREAQ bestaat uit twee identieke testwoningen. “Een dergelijke testinfrastructuur van twee identieke, vergelijkbare gebouwen is uniek in Europa, de enige in haar soort”, verduidelijkt Marlies Van Holm, onderzoekscoördinator bij EnergyVille/VITO. “De twee testwoningen hebben volledig dezelfde opbouw en installaties, dezelfde oriëntatie, en nagenoeg identieke bezonning, beschaduwing, regen- en windbelasting. Ze worden daarbovenop binnenkort voorzien van virtuele bewoners, toestellen die menselijk gedrag nabootsen, waardoor identiek (of net heel verschillend) bewonersgedrag kan plaatsvinden in de beide gebouwen. Bijgevolg zijn vergelijkende AB-testen mogelijk: je verandert één parameter in één van beide woningen en je kan precies het effect/de prestatie van die verandering meten en vaststellen.”

“Wil een producent van warmtepompen zijn technologie bijvoorbeeld in een gecontroleerde omgeving afstemmen op verschillende gebruiksprofielen, dan kan hij in woning A een gezin met drie kinderen, en in woning B een gepensioneerd koppel dat vooral doorheen de dag energie verbruikt, onder identiek dezelfde omstandigheden simuleren. Ook als een producent wil aantonen dat zijn product 10% zuiniger is dan dat van zijn concurrent, kan dat via simulaties in de twee gebouwen”, verduidelijkt Marlies Van Holm.

De gebouwen werden ook voorzien van demonteerde gevels (3 van de 4 gevels/woning) en demonteerbare  hellende daken. De achterliggende betonnen draagstructuur, voorzien van ankerrails, maakt dat elk type van buitengevel kan geinstalleerd worden rond de gebouwen. Verschillende bouwmaterialen of geïntegreerde technieken zoals zonnepanelen in de gevels van het gebouw, kunnen daarmee uitvoerig getest worden binnen THOREAQ.


Samenwerken is key

Nu de testopstelling officieel geopend is, worden de testwoningen nog verder voorzien van de nodige technieken, interieurafwerking, sensoren, en dus virtuele bewoners (in de loop van 2024-2025). Daarna zullen de testwoningen opengesteld worden voor bedrijven, onderzoekspartners of andere geïnteresseerden om hun innovatieve producten en diensten full-scale en levensecht te testen, optimaliseren en demonstreren in een veilige en gecontroleerde omgeving. 


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten