Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Veilige alternatieven voor loden slabben in daken

Lood is een veelgebruikt dakbedekkingsmateriaal omdat het flexibel en zeer duurzaam is. Het kan echter ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Deze stof kan het lichaam namelijk binnendringen via de luchtwegen, de mond en de huid. Daarom raadt Constructiv af om te eten, te drinken of te roken terwijl je ermee werkt. Dit artikel stelt een aantal alternatieven voor de uitvoering van loden slabben voor die de kwaliteit en duurzaamheid van het dak niet in gevaar brengen.

Voorbeeld van een toepassing die niet duurzaam genoeg is.

BKBC - 2024-05-06T125931.149
Buildwise

Bij dakwerken is het gebruik van lood niet altijd te vermijden. Het uitzicht ervan is immers moeilijk te reproduceren. Bovendien kunnen de bestaande loden elementen behouden worden bij renovaties. Ook de duurzaamheid van het materiaal staat buiten kijf. Om er veilig mee te kunnen werken, moeten er echter wel enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen getroffen worden:

  • persoonlijke bescherming:
    - draag altijd handschoenen
    - draag een geschikte ademhalingsbescherming (masker van het type P3), een wegwerpoverall en een veiligheidsbril wanneer stof of dampen niet te vermijden zijn

  • hygiëne:
    - was je handen en gezicht grondig voordat je gaat eten, drinken of roken
    - vermijd je gezicht of kleding aan te raken wanneer je met lood werkt.

Tabel A Voor- en nadelen van de alternatieven voor lood.

BKBC - 2024-05-06T130015.507
Buildwise

Alternatieven

Er bestaan verschillende veilige en duurzame alternatieven voor het gebruik van lood in slabben. De twee belangrijkste zijn zinken slabben en composiete slabben, gemaakt van combinaties van metalen en synthetische materialen.

In onze TechCom-databank kan je enkele voorbeelden van dergelijke producten ontdekken:

Zelfs als je zelfklevende materialen gebruikt, zorg je er best voor dat je ze inslijpt of een slab aanbrengt. De slab verbetert de waterdichtheid van de aansluiting op lange termijn. De toepassing op de bijgaande foto kan daarom niet als voldoende duurzaam beschouwd worden.

Zelfklevende producten vereisen een droge en propere ondergrond en geschikte weersomstandigheden. Omdat ze moeilijk te demonteren zijn, kunnen ze een probleem vormen bij latere interventies of renovaties.


Bron: het artikel ‘Lood in daken: veilige en duurzame alternatieven voor de slabben’ van D. De Bock, in het Buildwise Magazine van september-oktober 2023. Enkel het originele artikel, te vinden op www.buildwise.be, geldt als referentie.

Preventiefiche

Constructiv heeft een gedetailleerde preventiefichegeschreven over de risico’s van blootstelling aan lood. Deze fiche, met referentienummer 1049-11/2017, is beschikbaar op de Constructiv-website.

BKBC - 2024-05-06T125958.555
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten