Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Vlaamse regering wil West-Vlaamse duinen beschermen

De Zeeparkduinen in De Panne dreigen plaats te moeten ruimen voor vakantiewoningen. Het gaat om één van de laatste stukken duinen aan onze kust, een gebied van tien hectare groot. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir wil er alles aan doen om deze duinen te behouden.

Vlaamse regering wil West-Vlaamse duinen beschermen (2)

“Het gaat hier over de laatste duinen aan onze kust. Deze mogen niet verdwijnen. Ze zijn niet alleen belangrijk voor de open ruimte en de biodiversiteit, maar vormen ook een natuurlijke buffer tegen overstromingen. Ik zal tot het uiterste gaan om deze duinen te beschermen. Desnoods zullen we onteigenen en de gronden zelf aankopen”, aldus de minister.

Dit duinengebied werd in 1976 aangeduid als zone voor verblijfsrecreatie, die er ook jarenlang was. In 1993 kwam er in het kader van het Duinendecreet geen bescherming maar sinds 2016 is dat niet meer het geval en gaat er meer aandacht naar de natuurwaarde en de biodiversiteit. Bouwpromotoren zouden momenteel projecten uitwerken voor die plek. 

Als het van de minister afhangt worden de resterende Zeeparkduinen in De Panne echter niet volgebouwd. De Zeeparkduinen liggen tussen het Noordzeestrand en de Kustbaan en vormen een natuurlijke bescherming tegen overstromingen. Bovendien houdt het duinenmassief ook insijpelend neerslagwater vast waardoor een zoete grondwaterlens zich vormt die beschermt tegen verzilting. Demir gaf de opdracht aan haar administratie om alle mogelijkheden te bekijken om een aansnijding te voorkomen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten