Welke brandwerende deuren in nieuwe gebouwen?
Sinds 1 juli 2022 mogen brandwerende deuren die tot de Belgische klassen Rf ½h of Rf 1h behoren, niet langer in nieuwe gebouwen geplaatst worden. Voortaan moeten ze aan de Europese classificatie voldoen. Daarbij moet echter wel opgelet worden, want niet alle Europese klassen worden in ons land aanvaard. Zo mogen in nieuwe gebouwen alleen deuren van de Europese klasse EI1 30, EI1 60 of EI1 120 geïnstalleerd worden.
Dit artikel beantwoordt een aantal praktische vragen die u zich als aannemer over de nieuwe reglementering omtrent brandwerende deuren kunt stellen.
MOGEN Rf ½h-DEUREN NOG IN NIEUWE GEBOUWEN GEPLAATST WORDEN IN BELGIË?
Nee, dit is niet langer toegelaten in gebouwen waarvoor de bouwvergunning aangevraagd werd na 30 juni 2022.
De Europese brandweerstandsclassificatie van bouwproducten vervangt voortaan de nationale klassen. Deze wijziging, die voor alle bouwproducten geldt, is opgenomen in de Belgische brandreglementering. Tot voor kort vormden de brandwerende deuren echter een uitzondering op de regel. Door de verwarring over de CE-markering van brandwerende binnendeuren was de overgangsperiode met enkele jaren verlengd. Bijgevolg konden Rf ½h- of Rf 1h-binnendeuren nog op de markt gebracht en geplaatst worden. Voor nieuwe gebouwen die onder de Belgische reglementering vallen, geldt dit nu niet meer.
WELKE CRITERIA HANTEREN DE EUROPESE KLASSEN?
De Europese norm onderscheidt de volgende criteria voor elementen die een scheiding vormen tussen twee ruimten of brandwerende compartimenten:
de vlamdichtheid (E)
de thermische isolatie (I)
de warmtestraling (W)
de rookdichtheid (S).
Wat de thermische isolatie (I) van brandwerende deuren betreft, werd er een subtiel onderscheid ingevoerd tussen twee opties: I1 of I2, waarbij de eerste strenger is dan de tweede (zie TV 234, § 4.3.2.2).
WELKE KLASSEN ZIJN VEREIST VOLGENS DE BELGISCHE REGLEMENTERING?
De eisen voor nieuwe gebouwen zijn opgenomen in het KB ‘Basisnormen’, dat de klasse EI1 voorschrijft. Dat België voor de strengste klasse gekozen heeft, moet genuanceerd worden. Zo komt de voor de deur vereiste brandweerstandsduur vaak overeen met de helft van die voor de muur waarin ze geplaatst wordt (bv. een EI1 30-deur in een EI 60-wand). Dit is doorgaans niet toegelaten bij onze buren, waar de minder strenge klassen gehanteerd worden (bv. EI2 of EW).
Alle deuren die uitgeven op een trappenhuis van een hoog gebouw moeten bovendien rookdicht zijn en dus een klasse EI1 30 S200 hebben. De klasse S200 beperkt het lekdebiet van de rook tot een temperatuur van 200 °C. Het doel is om de trappenhuizen van hoge gebouwen nog beter te beschermen. Dit zijn namelijk plaatsen die met alle middelen veiliggesteld moeten worden voor de evacuatie van de bewoners en de interventie van de hulpdiensten.
WAAROM ZIJN ER DAN NOG BENOR-ATG-GOEDKEURINGEN TE VINDEN DIE NA 2022 GELDIG ZIJN VOOR Rf ½h-DEUREN?
Deze deuren mogen in België nog steeds geïnstalleerd worden in de volgende drie situaties:
in gebouwen die niet onder het KB ‘Basisnormen’ vallen (bv. eengezinswoningen)
in op te trekken gebouwen waarvoor de bouwvergunning aangevraagd werd vóór 1 juli 2022
bij de vervanging van Rf-deuren in een gebouw dat gebouwd werd vóór 1 juli 2022.
MIJN NEDERLANDSE LEVERANCIER STELT MIJ EEN DEUR VAN DE KLASSE EW VOOR, MIJN DUITSE LEVERANCIER EEN EI2-DEUR. MAG IK DEZE DEUREN PLAATSEN IN BELGIË?
Nee! De Belgische reglementering heeft de installatie van dit type brandwerende deuren nooit toegestaan.
EI1-deuren zijn de performantste op de markt. Ze mogen dus in alle gevallen geplaatst worden, zelfs wanneer er minder strenge klassen voorgeschreven zijn (bv. EI2 of EW). Het omgekeerde gaat echter niet op! Het is bijvoorbeeld niet toegelaten om een EW 30-deur te installeren als de eis EI1 30 is.
Bovendien zijn de prestatieniveaus – en dus ook de beschermingsniveaus – zeer verschillend. Zo is de straling van maximaal 15 kW/m² bij een EW 30-deur (voornamelijk te verkrijgen op de Nederlandse markt) gedurende 30 minuten beperkt tot 1 m. Deze stralingswaarde is echter al genoeg om een houten element dat op minder dan een meter van de deur gelegen is, vuur te doen vatten! Het spreekt voor zich dat deze deur onvoldoende bescherming biedt aan de bewoners of de hulpdiensten die zich in de buurt bevinden.
DE TECHNISCHE FICHE VAN DE FABRIKANT VERMELDT ‘BRANDWERENDE DEUR GEDURENDE 30 MINUTEN VOLGENS DE EUROPESE NORM’. MAG IK ZO’N DEUR INSTALLEREN?
Nee, want de verstrekte informatie is onvoldoende. Er moet nagegaan worden of de deur tot de klasse EI1 30 behoort en niet tot de klassen EW 30 of EI2 30.
IS DE CE-MARKERING VERPLICHT VOOR BRANDWERENDE DEURGEHELEN?
Zoals vermeld in Buildwise-artikel 2019/02.04 moeten brandwerende buitendeurgehelen voor voetgangers en brandwerende industriële, commerciële en garagedeurgehelen sinds 1 november 2019 voorzien zijn van een CE-markering (zie schema). De situatie voor brandwerende binnendeurgehelen en -vleugels voor voetgangers is sinds de publicatie van dat artikel niet veranderd: hun CE-markering is momenteel niet mogelijk.
In tegenstelling tot wat in dat artikel aangekondigd werd, is de overgangsperiode tussen de Rf-klassen en de EI1-klassen nu wel afgelopen. De Rf-klassen zijn dus definitief overbodig voor brandwerende deurgehelen en -vleugels die in nieuwe gebouwen geplaatst worden, ongeacht de mogelijkheid en de verplichting van de CE-markering.
Bron: het artikel ‘Brandwerende deuren: de Belgische Rf-klassen, voortaan overbodig?’ in Buildwise Magazine van november-december 2022. De auteurs zijn ir. Yves Martin, coördinator ‘Strategie en innovatie’ en coördinator van de Technische Comités, ing. Damien De Bock en ing. Gilles De Raed, hoofdadviseurs bij de afdeling ‘Technisch advies en consultancy’, en ing. Sven Eeckhout, ex-medewerker van Buildwise, Enkel het originele artikel, te vinden op www.buildwise.be, geldt als referentie.