Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Constructie

Werken ECLUSE-tunnel aangevat

De werken aan de tunnel die stoomnetwerk ECLUSE van de linker- naar de rechteroever van de Schelde zal brengen, zijn aangevat. Via deze tunnel zal ECLUSE de gerecupereerde energie van de waste-to-energy installaties van Indaver en SLECO onder de vorm van stoom tot bij specialty chemicals bedrijf Evonik transporteren.

BKBC (15)
Adobe Stock

Vandaag al wordt de energie van de waste-to-energy installaties in Doel in grote mate gevaloriseerd. Tijdens het verbranden van afval worden de warme rookgassen gebruikt om stoom te genereren in een stoomketel. Deze stoom wordt vervolgens via ECLUSE direct geleverd aan vijf naburige bedrijven in de Waaslandhaven. 

Evonik, gelegen op de rechterscheldeoever, heeft ook een grote stoomvraag, die wordt ingevuld door het verbranden van aardgas. Door zich aan te sluiten bij ECLUSE, kan Evonik deze fossiele brandstof significant reduceren. De hoeveelheid aardgas die hierdoor wordt bespaard, komt overeen met het jaarlijkse verbruik van meer dan 38.000 gezinnen. De overstap naar stoom van ECLUSE zal ook resulteren in het vermijden van jaarlijks 100.000 à 150.000 ton CO2-emissies.

Om de koppeling te realiseren, bouwt ECLUSE deze Scheldetunnel. Naast de ECLUSE 2-stoomleiding zal de tunnel ruimte bieden aan bijkomende leidingen. De ECLUSE 2-tunnel komt tegemoet aan deze nood en faciliteert daarmee de mogelijkheden voor groei van de Antwerpse industriële cluster. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten