Werkingsmiddelen van 19 energiehuizen verviervoudigen
Het begeleidingsaanbod voor verbouwers wordt hertekend. De Vlaamse regering versterkt het geïntegreerd aanbod voor advies en begeleiding voor verbouwers. Om hun centrale rol als regisseur van het lokaal aanbod aan advies, begeleiding en financiering voor renovatie verder uit te bouwen, krijgen de negentien Energiehuizen alvast tot eind 2026 ruim vier keer meer werkingsmiddelen. “De financiering stijgt van 4,9 miljoen euro in 2021 naar 23,7 miljoen in 2023 en 29 miljoen euro in 2024. Voor 2025 en 2026 is er jaarlijks 21,9 miljoen gereserveerd. Op die manier kunnen we de sterk groeiende vraag naar advies en begeleiding beter volgen”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.
Het samenvallen van de energiecrisis met de invoering van de succesvolle ‘Mijn VerbouwPremie’ en ‘Mijn VerbouwLening’ heeft tot een ongeziene toestroom van burgers richting de Vlaamse Energiehuizen geleid. Met het oog op deze sterk toegenomen nood aan advies en begeleiding is een bijkomende structurele versterking van de Energiehuizen noodzakelijk.
Het aanbod van de Mijn Verbouwbegeleiding wordt gecentraliseerd in drie pijlers. Energiehuizen bieden burgers van alle doelgroepen eerstelijns renovatieadvies- en begeleiding aan via hun loket, zoals dat nu ook al bestaat, ze geven een bijkomende doelgroepgerichte basisrenovatiebegeleiding aan huis voor de uitvoering van één renovatiemaatregel en er komt een nieuwe doelgroepgerichte begeleiding bij de totaalrenovatie van woningen met EPC-label E en F binnen de vijf jaar tot minstens het EPC-label C of appartementen met een EPC-label D, E of F die binnen dezelfde termijn worden gerenoveerd tot label B of beter.