Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

10 miljoen euro extra steun voor Blue Deal

Met de Blue Deal wil Vlaanderen de waterbeschikbaarheid verhogen en de regio veerkrachtig maken tijdens perioden van droogte. Er zijn al heel wat bedrijven die werken aan innovatieve oplossingen of ideeën om hun waterstromen te verduurzamen. Om nog meer resultaat te boeken, voorziet de overheid tien miljoen extra subsidie en lanceert ze ook een nieuwe projectoproep.



Dankzij eerdere Blue Deal middelen werden in Vlaanderen al talrijke investeringen in circulair watergebruik gesteund. Zo kregen Bentopur, De Waterbeer, Boringen Vandaele en Loonwerk Germonpre subsidies voor de ontwikkeling van een nieuwe techniek die water uit bentonietslib haalt. Het gerecupereerde water wordt gezuiverd en opnieuw ingezet voor boringen, ruimingswerken en landbouwactiviteiten in tijden van droogte. De techniek realiseert ook een vast restproduct dat als bodemverbeteraar kan dienen. Met de extra tien miljoen euro wil de Vlaamse overheid dergelijke initiatieven opschalen naar de rest van Vlaanderen. De projectoproep richt zich tot samenwerkingen tussen minimum twee partijen die oplossingen aanreiken om enerzijds de waterbeschikbaarheid in Vlaanderen te verhogen (zeker in gebieden met een verhoogde droogteproblematiek) of anderzijds het circulair watergebruik in Vlaanderen kunnen opschalen. Geïnteresseerden kunnen een volledig uitgewerkt projectvoorstel indienen via https://www.vmm.be/water/projecten/circulair-water, en dit tot woensdag 6 september 2023.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten