Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

110 miljoen € fietsinvesteringen

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft vorig jaar 103 miljoen € vastgelegd voor fietsinvesteringen. Hij rondt daarmee de ‘magische’ kaap van 100 miljoen € die lange tijd onbereikbaar leek.

110 miljoen fiets

“Dit is een historisch hoog bedrag. En dit jaar wil ik de lat nog hoger leggen: ik wil 110 miljoen € aan nieuwe fietsinvesteringen vastleggen. Maar bovenal hoop ik dat deze ambitie in 2018 ook als inspiratie dient voor steden en gemeenten bij de opmaak van partijprogramma’s en lokale bestuursakkoorden”, zegt Weyts.

Ook werkverkeer

Als fietsland moet Vlaanderen vandaag alleen Nederland en Denemarken laten voorgaan. Vlamingen zijn echter vooral recreatieve en sportieve fietsers, die voor hun functionele verplaatsingen nog altijd te vaak voor de auto kiezen. “Vlaanderen is een fietsland in het weekend, maar niet tijdens de werkweek. Ik wil de Vlamingen harde argumenten geven om ook in het woon-werkverkeer te kiezen voor de fiets. Dat kan alleen door nog meer te investeren in vlotte en veilige fietsverbindingen, die ervoor zorgen dat je met de fiets snel en comfortabel naar je werk of je school kan”, beseft minister Weyts.

Magische kaap

Toen Weyts in 2014 aantrad als minister werd per jaar ongeveer 89 miljoen € vastgelegd voor fietsprojecten langs gewestwegen. Lokale fietsinvesteringen zijn voor rekening van de steden en gemeenten. Weyts bespaarde geen cent op dat bedrag en nam zich voor om het investeringsbudget voor de fiets op te trekken. De ‘magische’ kaap van 100 miljoen € leek voor fietsinvesteringen lange tijd onbereikbaar, maar in 2017, 2018 en 2019 moet die kaap telkens gerond worden.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten