Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

1,5 miljoen voor energetische renovaties in deeltijds kunstonderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) investeert 1,5 miljoen € in 17 energiebesparende projecten in schoolgebouwen van het deeltijdse kunstonderwijs (dko). De projecten zorgen voor 575 ton minder CO2-uitstoot per jaar.

kunstonderwijs
©silverkblack - stock.adobe.com

In totaal investeert het departement Onderwijs tussen 2016 en 2019 zowat 54 miljoen € in klimaatinitiatieven om de CO2-uitstoot te beperken en onze samenleving meer klimaatneutraal te maken. In 2019 pompt Onderwijs via het Vlaamse Klimaatfonds in totaal 20,7 miljoen € bijkomende middelen in het energie-efficiënter maken van het schoolpatrimonium.

De 17 nieuwe energiebesparende renovatieprojecten in scholen van het deeltijdse kunstonderwijs vormen een totale investeringskost van 3,1 miljoen €. De gesubsidieerde werkzaamheden omvatten het isoleren van muren, daken en vloeren, het vervangen van glas door hoogrendementsglas en het vervangen van ketels door een hoogrendementsketels.

Het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn) selecteerde vier projecten in de provincie Antwerpen, drie in Limburg, twee in Oost-Vlaanderen, vier in Vlaams-Brabant en vier in West-Vlaanderen.



“Het onderwijs heeft met zijn uitgebreide gebouwenpatrimonium een groot potentieel om energie te besparen en dus ook de CO2-uitstoot sterk te verminderen. Deze legislatuur loopt een heel grote inhaalbeweging in scholenbouw. Er worden honderden nieuwe scholen gebouwd en bestaande schoolgebouwen worden grondig gerenoveerd. Toch zijn er nog een pak verouderde schoolgebouwen die vaak veel energie verbruiken, ook in het deeltijdse kunstonderwijs. Door klimaatvriendelijke investeringen voorrang te geven, investeren we in het duurzamer maken van dit schoolpatrimonium. Door deze investering van 1,5 miljoen € in 17 projecten kunnen we de CO2-uitstoot doen dalen met bijna 575 ton per jaar. Dat is een win-win situatie: de scholen kunnen hun noodzakelijke investeringen doen, besparen op energiekosten en de CO2-uitstoot verminderen”, stelt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten