Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

16 miljoen € steun voor Antwerps warmtenet

Minister van Energie, Financiën en Begroting Bart Tommelein (Open Vld) kent voor 15,9 miljoen € investeringssteun toe aan een groot transportnet voor warmte: Backbone Zuid.

16 miljoen voor
Het warmtenet zal op termijn restwarmte van afvalverbrandingsoven ISVAG transporteren naar een woontoren in Antwerpen-Zuid. “Het potentieel voor restwarmte in Antwerpen is groot. Het is de ambitie om de volledige stad met restwarmte te verwarmen. Met deze steun helpt de Vlaamse overheid de ondergrondse warmtepuzzel te leggen”, zegt minister Tommelein.

ISVAG

Met de investeringssteun zal een warmtetraject worden aangelegd vanaf de afvalverbrandingsoven in Wilrijk tot aan de nieuwe wijk op het Antwerpse Zuid. Ook enkele bedrijven in de buurt zullen hierop aansluiten. Het bestaande warmtenet op Nieuw Zuid wordt in eerste instantie gevoed met aardgas. Dankzij het warmtenet Backbone Zuid wordt in de toekomst overgeschakeld op de restwarmte van ISVAG. De getransporteerde warmte zou zowat 75 GWh per jaar bedragen. 40% daarvan zal dienen voor het verwarmen van woningen, 60% gaat naar bedrijven. De totale investering bedraagt 40,8 miljoen €.

Ruggengraat

Op termijn moet een ondergrondse ‘ruggengraat’ door Antwerpen lopen waarop verschillende kleinere warmtenetten kunnen worden aangesloten. Antwerpen heeft afvalverbrandingsovens in het noorden en het zuiden van de stad die dit ganse warmtenet zouden kunnen voeden.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten