Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

167 Vlaamse speelplaatsen worden onthard en vergroend

167 extra scholen in Vlaanderen kunnen de komende twee jaar hun speelplaats ontharden en vergroenen met steun van de Vlaamse overheid. Minister van Omgeving Zuhal Demir verhoogt hiervoor het budget naar 20 miljoen euro, meer dan dubbel zoveel als aanvankelijk voorzien. Dat komt omdat scholen zich massaal inschreven voor het initiatief.

Ontwerp zonder titel (54)
Adobe Stock

Dat 241 scholen in 2023 een voorstel indienden voor ‘Natuur in je school’, was een groter succes dan verwacht. Daarom werd het oorspronkelijk voorziene budget van negen miljoen euro opgetrokken tot 20 miljoen euro. Per project bedraagt de financiële steun minstens 20.000 euro en maximum 200.000 euro. De projecten starten in 2024 en moeten ten laatste tegen 31 december 2026 gerealiseerd worden. Om scholen die in deze ronde uit de boot vielen alsnog een kans op steun te geven, zal er vanaf 2024 jaarlijks vijf miljoen euro uitgetrokken worden. Elk jaar opnieuw.

Duidelijke visie

De voorstellen van de verschillende kandidaten werden nauwkeurig beoordeeld door de jury van het Departement Omgeving en het Agentschap Natuur en Bos. De beoordeling gebeurde op basis van: duurzaamheid, educatieve waarde, kosten-baten, de aanwezige expertise binnen het projectteam en de betrokkenheid van leerlingen, leerkrachten en andere belanghebbenden. 

“Onze jongsten spenderen een groot deel van hun leven op school en op de speelplaats. Traditioneel zijn die speelplaatsen lelijke grijze betonvlaktes. Vlaanderen wil daar komaf mee maken en van grijze woestijnen naar groene oases gaan, niet in het minst voor zij die groen zijn achter hun oren,” zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

De scholen worden ook gestimuleerd om bij de vergroening van hun speelplaats te werk te gaan vanuit een duidelijke visie. Veel scholen zien de speelplaats als het verlengde van hun klaslokaal: een groen domein biedt veel bijkomende leerkansen. De leerkrachten kunnen hun leerlingen mee naar buiten nemen. Niet alleen lessen over insecten, de seizoenen of de klimaatopwarming, ook taalvakken of lichamelijke opvoeding lenen zich prima voor buitenlessen.

Waterbuffering en verkoeling

Opvallend bij de vele projectaanvragen is het hoge aantal voorstellen om een waterbuffersysteem te voorzien op de speelplaats. Via goten en drainagesystemen kan water worden opgevangen in regenwaterputten, regentonnen en wadi’s. Verder zijn veel projectvoorstellen gericht op het bestand maken tegen mogelijke hitte.  Grijze speelplaatsen worden op warme dagen vaak erg heet, want stenen en beton slaan veel warmte op. Daar willen veel scholen iets aan doen door bomen te planten en hun gevels te vergroenen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten