Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

paywall 17.000 Gentse huishoudens besparen samen 5.800 ton CO2 per jaar

Al tien jaar lang is De Energiecentrale, een initiatief van Stad Gent, een onestopshop voor gratis ondersteuning bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van woningen in Gent. Het resultaat: 17.000 huishoudens hebben tot nu toe renovaties doorgevoerd ter waarde van in totaal 58 miljoen euro, wat leidde tot een vermindering van maar liefst 5800 ton CO2 per jaar.

BKBC - 2024-05-20T153953.748
Stad Gent

‘Veel burgers willen verbouwen, maar weten niet waar ze moeten beginnen en zijn bang voor de kosten. Wij bieden hen gratis advies op maat, maar ook hulp bij het vinden van de juiste aannemers, subsidies en leningen. Op die manier maken we renoveren makkelijker en betaalbaarder’, legt David Cis, coördinator van De Energiecentrale, uit.

Stad Gent heeft het ambitieuze doel om haar uitstoot tegen 2030 met 40 procent te verminderen en tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. De sleutel om dat doel te bereiken, is de vermindering van residentieel energieverbruik, dat in 2021 goed was voor een kwart van de totale uitstoot.

‘Onze aanpak is gebaseerd op gedragswetenschappen. Hieruit blijkt dat mensen technische, financiële en administratieve belemmeringen ervaren bij het renoveren, en vaak niets doen door een overaanbod aan keuzes’, legt David uit. 'Wij richten ons dan ook op het wegnemen van die drempels.'

‘Renovatiecoaches komen bij mensen thuis en geven persoonlijk advies over de noodzakelijke en dringendste renovatiewerken. Bewoners kunnen ook kiezen voor begeleiding tijdens het hele renovatieproces. De Energiecentrale helpt dan bij het vinden van aannemers, het vergelijken van offertes, het aanvragen van subsidies en leningen enz.’, zegt Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat en Wonen.

BKBC - 2024-05-20T154033.981
Adobe Stock

Energiearmoede

De Energiecentrale besteedt ook speciale aandacht aan energiearmoede. Ze helpt mensen met een laag inkomen om te besparen op hun factuur, en biedt gratis energiescans aan om onmiddellijke besparingen te detecteren voor wie zich geen renovaties kan veroorloven, of geen eigen woning bezit. In 2019 was Gent ook een van de eerste steden in België die renteloze energieleningen verstrekte om renovaties te financieren.

‘Voor de financiering van onze activiteiten maken we gebruik van lokale, regionale en Europese middelen. Het centraliseren van verschillende diensten en hun financiering binnen een organisatie zorgt voor kostenefficiëntie en een optimale klantreis’, voegt David toe.

 

De resultaten zijn zeker indrukwekkend: in de afgelopen tien jaar werden in totaal meer dan 17.000 huishoudens aangemoedigd om te renoveren via de verschillende diensten van het project. Meer dan 53.000 bewoners maakten gebruik van de online energietool ‘Check je huis’, terwijl renovatiecoaches 9269 woningen bezochten om persoonlijk advies te geven. Daarnaast begeleidden ze 4726 huishoudens stap voor stap in hun renovatieproces, en hielpen ze meer dan 110 groepen flatbewoners om hun gebouw collectief te renoveren. Bovendien voerden ze in 10.231 woningen een energiescan uit en hielpen ze 547 huishoudens aan een renteloze renovatielening.

 

Sustainable Energy Award

De Energiecentrale is een van de drie finalisten op de shortlist voor de European Sustainable Energy Awards 2024 in de categorie Local Energy Action. De prijs is een erkenning voor uitgevoerde duurzame energieacties, aangedreven door een groep burgers of consumenten, die bijdragen aan de schone energietransitie op gemeenschapsniveau of lokaal niveau. Het inspireert en motiveert anderen om soortgelijke stappen te zetten voor de invoering in de hele EU, met economische en ecologische voordelen als resultaat. De andere finalisten in deze categorie zijn Centrales Villageoises uit Frankrijk en AUSL Romagna Energy Action Plan uit Italië.

 

Centrales Villageoises is een netwerk van lokale coöperaties die burgers, gemeenten en lokale bedrijven samenbrengen om projecten voor hernieuwbare energie te ontwikkelen. Het Romagna Energy Action Plan volgt een alomvattende aanpak voor energie-efficiëntie, waarbij Europese, nationale en regionale fondsen werden gecombineerd om indrukwekkende resultaten te behalen in 13 ziekenhuizen. De finalisten worden onderworpen aan een online publieke stemming, die open is tot 2 juni. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de EUSEW Awards-ceremonie in juni 2024.

BKBC - 2024-05-20T153920.480
Stad Gent
Karl renoveerde zijn dak en verbruikt nu de helft minder energie

  • Wie? Karl (65), Adriaan (19) en Jasper (16).
  •  Woning? Rijhuis in de buurt van Gent-Sint-Pieters.
  • Ingreep? Dakrenovatie met binnenafwerking.
  • Investering? € 32.000.

Vertel eens iets meer over jou en je woning?

Karl: “Ik woon samen met mijn 2 zonen in de buurt achter het station Gent-Sint-Pieters, in een huis uit 1932. Toen ik het 18 jaar geleden kocht, moest het grondig verbouwd worden. Ondertussen is er al veel gedaan."

"Toch liet ik pas begin dit jaar het dak renoveren met hulp van De Energiecentrale. Dat is eigenlijk het eerste wat je moet doen als je verbouwt, maar ik stelde het altijd uit … Toen de gasprijzen flink stegen tijdens de energiecrisis, was het echt tijd om in actie te schieten. Ik was bang dat mijn geld door het dak naar buiten zou vliegen.” (lacht)

Waarom ben je naar De Energiecentrale gestapt?

Karl: “Ik wist niet hoe ik aan zo’n groot project moest beginnen. Je wil je dak isoleren maar hoeveel en met welk materiaal? Niet gemakkelijk! Ik denk dat ik via Google of via een nieuwsbrief van de Stad Gent terechtkwam bij De Energiecentrale. Ik vond het gratis advies een heel nuttig aanbod. Het is veel beter dan in het wilde weg iets proberen om daarna te zien dat het foutloopt.”

Hoe heeft De Energiecentrale je geholpen?

Karl: “Tijdens ons eerste gesprek over het dak raadde de renovatiecoach aan om een stabiliteitsingenieur in te schakelen. Het verdict: het dak moest volledig vernieuwd worden, inclusief de houten constructie. De renovatiecoach gaf me contactgegevens van verschillende aannemers om offertes bij op te vragen. Dat was heel handig, want zelf wist ik niet hoe ik moest beginnen aan de zoektocht naar dakwerkers.”

“Ik kreeg 3 offertes binnen die allemaal vrij dicht bij elkaar lagen. Op advies van de renovatiecoach liet ik er ook de kosten voor de binnenafwerking aan toevoegen. Dan was er plots wél een groot verschil: een van de offertes was opmerkelijk goedkoper dan de andere. Door de raad van de renovatiecoach en zijn feedback op de offertes voelde ik mij daarna comfortabel genoeg om de werken zelf op te volgen.”

Merk je verandering sinds de renovatie?

Karl: “Vroeger was het vaak frisjes in de slaapkamers van mijn zonen, die vlak onder de zolder liggen. De verwarming kon het precies niet ‘trekken’. Na de werken deed de ene zoon al snel minder kleren aan omdat het warmer was. De eerste winter na de verbouwing moet natuurlijk nog komen, dan zullen we het het hardst merken.”

“Maar ik zie het nu ook al op het monitoringsplatform van 9000 meet juust. Als ik mijn verbruik van vorig jaar vergelijk met dat van dit jaar, is er een groot verschil sinds de renovatie. Ik verbruikte maar de helft!”

Waarin wil je in de toekomst nog investeren?

Karl: “Ondertussen bestelde ik ook al zonnepanelen. Nu het dak vernieuwd is kan dat, omdat het steviger is en extra gewicht kan dragen. Ik denk ook nog aan spouwmuurisolatie maar weet nog niet of dat mogelijk is.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten