Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Aarschots geld voor erosiebestrijdingsplan

In het meerjarenplan dat de Aarschotse gemeenteraad op 27 november goedkeurde, zijn middelen voorzien om de ingrepen bepaald in het erosiebestrijdingsplan uit te voeren.

aarschtos geld

 

“De goedkeuring van het erosiebestrijdingsplan is een bevoegdheid van de gemeenteraad. Deze maand zullen we het erosiebestrijdingsplan ter goedkeuring voorleggen aan de gemeenteraad, maar het was belangrijk om de vereiste financiële middelen nu al in het meerjarenplan op te nemen”, verduidelijkt schepen van Landbouw en Groen- en Afvalbeleid Christel Verlinden (l. op de foto). 

Het erosiebestrijdingsplan is er gekomen i.s.m. de provincie Vlaams-Brabant. Om de opmaak ervan te coördineren heeft de provincie een erosiebestrijdingscoördinator onder de arm genomen. “Voor de opmaak van het plan, de begeleiding door de erosiebestrijdingscoördinator en de uitvoering voorzien we financiële middelen in het meerjarenplan van de stad. Hier staan ook telkens subsidies van de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant tegenover. Jaarlijks schrijven we 50.000 €  in langs uitgavenzijde. In 2018 voorzien we zelfs 170.000 € omdat de herprofilering van de wachtbekkens in Gelrode dan op het programma staat”, kondigt schepen Verlinden aan.

Voorbeelden van erosiebestrijdende maatregelen zijn het herstel van beschadigde taluds en de aanleg van houthakseldammen, grasbufferstroken en een erosiepoel. Het eerste project in Rillaar is de aanleg in 2018 van twee houthakseldammen aan de akkers in de Molenstraat.

“Met zijn glooiende hellingen is Rillaar net als Gelrode heel mooi gelegen, maar met de felle overstromingen nog in gedachten zijn erosiebestrijdende ingrepen erg dringend. Het is nu zaak om de modder van de akkers uit de dorpskern van Rillaar te houden. In Gelrode, waar we al hard gewerkt hebben aan het proper maken van de wachtbekkens, gaan we ook nog het slib ruimen om het water op te vangen vóór het van de hellingen het dorp binnenstroomt”, meldt Christel Verlinden.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten