Act&Sorb bouwt mdf-recyclagefabriek in Genk
Act&Sorb heeft in Genk zopas de eerste symbolische steen gelegd van een fabriek met bijhorend laboratorium. Dat had al veel eerder moeten gebeuren, want de bouw is al flink gevorderd. Het plechtige moment werd echter uitgesteld wegens de viruscrisis. Act&Sorb ontwikkelde een unieke recyclageoplossing voor medium density fiberboard (mdf) en ander houtafval naar actieve kool. Met de bouw van een nieuwe fabriek wordt deze nieuwe technologie nu in de praktijk gebracht.
Act&Sorb , een start-up die in 2016 werd opgericht, kiest voor Genk omdat het bedrijf er dicht bij zowel het Albertkanaal, het wegennet als de spoorverbindingen ligt. Het gaat om een investering van 27 miljoen € en het bedrijf zal ongeveer veertig mensen tewerkstellen, waarvan een dertigtal in de productie. De overige tien medewerkers zullen zich bezighouden met onderzoek en ontwikkeling.
Vlaams minister van Innovatie en Economie Hilde Crevits die samen met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, de Genkse burgemeester Wim Dries en de nieuwe Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters aanwezig was tijdens de eerste steenlegging, had het bedrijf eerder al 2 miljoen € subsidie toegekend.
De technologie die Act&Sorb ontwikkelde, is volgens het bedrijf een wereldprimeur in de circulaire economie. Mdf is het materiaal dat we kennen van meubels of laminaatvloeren. Het werd in de jaren ’70 van de vorige eeuw ontwikkeld en wordt voornamelijk als bouwmateriaal gebruikt. Elk jaar wordt wereldwijd meer dan 70 miljoen ton nieuwe mdf geproduceerd. Tot op heden was er geen mogelijkheid om mdf te recycleren. Het werd verbrand of op een stortplaats gedumpt.
Actieve kool
Dankzij de nieuwe technologie van Act&Sorb is het mogelijk om de reststromen van dit duurzame houtproduct een nieuw leven te geven als hoogwaardige actieve kool. Dit product wordt onder meer gebruikt voor de zuivering van water, lucht en chemicaliën, maar ook voor voedsel- en drankverwerking, in de geneeskunde en bij de productie van batterijen.
Het productieproces voorziet bovendien in zijn eigen energie en er komt als bijproduct zelfs een gas vrij dat op zijn beurt weer gebruikt kan worden voor de productie van hernieuwbare energie of chemicaliën.
“De ontwikkeling van upcycling technologie voor een niet of moeilijk recycleerbare residustroom gebeurde na doorgedreven onderzoek. Met Act&Sorb hebben we een manier ontwikkeld om mdf om te zetten naar actieve kool als eindproduct. Na de investeringen van onder meer Sibelco is nu de bouw van onze eerste commerciële fabriek gestart en deze zal tegen 2021 volledig operationeel zijn”, zegt Kenny Vanreppelen, industrieel ingenieur Nucleaire Technologie, doctor in Milieuchemie, ondernemer, bedenker, oprichter en CEO van Act&Sorb.
Kenny Vanreppelen publiceerde reeds in 2011 een paper over de recyclage van spaanplaat, een werkstuk waarmee hij een internationale award won. Het idee om mdf te recycleren ontstond toen hij bij de renovatie van zijn woning te maken kreeg met grote hoeveelheden nutteloos mdf-afval, waarvoor geen enkele toepassing bestond.
Wat later werd Act&Sorb opgericht, waarna Vanreppelen in enkele maanden tijd een methode op punt stelde om het mdf-afval een andere bestemming te geven dan de verbrandingsoven of de stortplaats.
Jozef Peuters, directeur van Act&Sorb, blikt vol vertrouwen naar de toekomst. “We kijken er enorm naar uit om met een gemotiveerd team op een milieuvriendelijke en innovatieve manier een fantastisch product te maken uit recyclagemateriaal dat zal ingezet worden voor milieuzuiveringstoepassingen over gans de wereld”, aldus Peuters.
Nieuw fabricageproces
“Act&Sorb kiest voor een totaal nieuw fabricageproces waarbij mdf wordt gerecycleerd voor allerlei toepassingen. Zo wordt vermeden dat grote hoeveelheden van dat afval in verbrandingsovens komt. Nieuwe technologieën zoals deze moeten we alle kansen geven. Daarom steunt Vlaanderen de realisatie van dit maakbedrijf in de circulaire economie. Het zijn dit soort ondernemingen en projecten die Vlaanderen op de kaart zetten inzake innovatie en circulaire economie”, verklaart minister Crevits.
Ilse Kenis, executive vice-president bij Sibelco, dat een partnerschap aanging met Act&Sorb en mee investeerde, is eveneens enthousiast. “Het past in onze strategie om te focussen op belangrijke toepassingen zoals water- en gaszuivering en het ondersteunen van de circulaire economie. We hebben een groot vertrouwen in het team van Act&Sorb en kijken er naar uit om ze verder te ondersteunen en van dit project een succes te maken”, zegt Ilse Kenis.
“Initiatieven als deze zetten Limburg op de kaart en zijn van groot belang om het potentieel van onze regio te doen groeien. De technologie is hier ook ontwikkeld: na intensief onderzoek aan de UHasselt en een stop in Greenville te Houthalen-Helchteren, blijft deze innovatie met de bouw van deze nieuwe faciliteit nu ook binnen onze provincie. Het is een mooi voorbeeld van hoe wij via het onderwijs in onze provincie, de opgedane kennis kunnen ontwikkelen en verankeren in de bedrijvigheid van de regio”, voegt gouverneur Jos Lantmeeters daar nog aan toe.
Als alles volgens plan verloopt, zal begin volgend jaar reeds de eerste actieve kool worden geproduceerd in Genk. Kenny Vanreppelen en Jozef Peuters verwachten dat de productie de komende jaren systematisch zal groeien. Volgend jaar wil Act&Sorb al 7.500 ton mdf recyleren. Binnen drie jaar moet dat 50.000 ton zijn. Zowel binnen- als buitenlandse bedrijven hebben al interesse getoond in de technologie van Act&Sorb.