Afvalwater verwarmt Gentse wijk
Een innovatief en duurzaam energiesysteem op basis van eigen afvalwater en restwarmte zal de nieuwe woonwijk ‘De Nieuwe Dokken’ in Gent – die onder meer een 400-tal woningen en een school omvat - voeden.
Aan de Schipperskaai in Gent verrijst vanaf 2019 een nieuwe woonwijk met een 400-tal woningen, een school, een kinderdagverblijf en een sporthal. Deze wijk zal zijn energie halen uit eigen afvalwater en uit de restwarmte van het bedrijf Christeyns aan de overkant van de Koopvaardijlaan.
Een innovatief ZAWENT-systeem (Zero AfvalWater met Energie- en NutriëntenTerugwinning) levert één derde van de warmte en zorgt voor de zuivering en het hergebruik van afvalwater.
Vacuümtoiletten
De nieuwe woonwijk zal zelf groene warmte produceren op basis van keukenafval en afvalwater. Via de vacuümtoiletten wordt het zogenaamde ‘zwart water’ ingezameld. Samen met vermalen keukenafval gaat dit naar een vergister die dit omzet in biogas. Dit biogas levert op zijn beurt warmte en elektriciteit. Uit het restproduct van de vergisting wordt ook de meststof struviet gehaald die in de groenzones van de wijk gebruikt kan worden.
Het zogenaamde ‘grijs water’ van bad en douche gaat na zuivering naar een warmtepomp die de warmte uit het water recupereert. Grijs en zwart afvalwater dekken samen maximum één derde van de warmtevraag van de gebouwen.
Proceswater
Het gezuiverde afvalwater wordt verwerkt tot proceswater dat bruikbaar is voor het naburige bedrijf Christeyns, dat hierdoor op termijn 30.000 m³ minder drinkwater zal verbruiken. Op zijn beurt levert Christeyns restwarmte aan de wijk.
Naast het ZAWENT-systeem dat één derde van de warmte aan de wijk levert, komt de rest van de verwarming voor de wijk van de restwarmte van het naburige bedrijf Christeyns. Dit bedrijf aan de Koopvaardijlaan maakt hygiëneproducten. Bij hun productieprocessen komt warmte vrij die normaal verloren ging. Deze restwarmte zal gebruikt worden om de resterende warmtevraag van de nieuwe wijk in te vullen. Een warmtenet verdeelt de warmte naar de gebouwen in de wijk.
De exploitatie van het systeem gebeurt door de duurzaamheidscoöperatieve DuCoop, waarin de projectontwikkelaar Schipperskaai Development, Farys, investeerder Clean Energy Innovative Projects en later ook de bewoners participeren. De gemeenteraad gaf op 23 januari de rechten aan DuCoop om de warmtenetleidingen te kunnen aanleggen onder het openbaar domein.
Uniek in Vlaanderen
Het ZAWENT-systeem is uniek in Vlaanderen. De techniek wordt op kleinere schaal wel al toegepast in enkele wijken in Nederland. Het bijzondere aan het project aan de Schipperskaai zit niet alleen in de techniek, maar ook in de veelheid aan betrokken partijen.
Vorig jaar haalde het project 670.000 € Vlaamse investeringssteun binnen. De Vlaamse regering ziet in warmtenetten en groene warmte een groot potentieel om tot een duurzame energiestrategie te komen.
Oude Dokken
De Nieuwe Dokken is één van de ontwikkelingen in het voormalige havengebied Oude Dokken. Het stadsontwikkelingsbedrijf sogent coördineert de herbestemming van dit stadsdeel. Voor deze nieuwe woonwijk aan de oostzijde van het Handelsdok selecteerde sogent projectontwikkelaar Schipperskaai Development, een samenwerking tussen Vanhaerents Development, Van Roey Vastgoed en Re-Vive.
De verkavelingsvergunningen voor de bouwvelden Noord en Centraal zijn vorig jaar goedgekeurd en de verkoop op plan van de eerste woningen is gestart. Middenin deze nieuwe wijk realiseert sogent een stadsgebouw met een kinderdagverblijf, buitenschoolse kinderopvang, een basisschool en een wijksporthal.