Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Amsterdam ArenA krijgt enorm en duurzaam energieopslagsysteem

Powermanagementbedrijf Eaton, Nissan en Mobility House gaan voor de Amsterdam ArenA één van de grootste duurzame energieopslagsystemen van Europa ontwikkelen. Het systeem wordt gerealiseerd bij de parkeergarage van het stadion en zal een minimale capaciteit van 3 MW hebben en kan later nog worden opgeschaald. Dat is vergelijkbaar met de energiebehoefte van enkele duizenden gezinnen.

amsterdam arena hoofdfoto
(c)Jorrit Lousberg-Light at Work Photography

Het energieopslagsysteem zal functioneren als noodstroomvoorziening, vangt pieken in de energiebehoefte op en moet zorgen voor stabiliteit in het energienet. Het zal tevens helpen om het reguliere energienetwerk stabiel te houden bij de sterke wisselingen in energieopwekking (van onder meer de ruim 4.000 zonnepanelen van het stadion) en energielevering.

Het Eaton/Nissan xStorage Building-systeem maakt gebruik van een combinatie van hergebruikte en nieuwe EV-batterijen, het equivalent van 63 hergebruikte en 85 nieuwe batterijen van de elektrische auto van Nissan, de Nissan LEAF. Het eerste xStorage-systeem wordt momenteel geïnstalleerd. Naar verwachting zal het project in het eerste kwartaal van 2018 worden afgerond.

De Amsterdam ArenA heeft voor de realisatie en exploitatie van het batterijsysteem een eigen energiebedrijf opgericht, Amsterdam Energy ArenA bv, dat de energie zal opwekken, opslaan, verdelen en verhandelen. Het energieopslagsysteem dat Eaton samen met Nissan heeft ontwikkeld, speelt hierin een centrale rol. Eaton was al in een vroeg stadium betrokken bij de conceptontwikkeling en stapte nu in een partnerschap voor de komende tien jaar.

Pieken

Het bedrijf spreekt van een wereldprimeur. Het zou het grootste Europese energieopslagsysteem in een stadion zijn, gebouwd op een combinatie van hergebruikte en nieuwe batterijen. Het energieverbruik van de Amsterdam -ArenA kent enorme pieken bij evenementen en voetbalwedstrijden en tijdens periodes waarin nauwelijks energie wordt gebruikt. Het xStorage-systeem helpt bij ‘peak shaving’ door tijdelijk grote capaciteit te leveren die dan niet aan het reguliere landelijke netwerk onttrokken hoeft te worden. Tevens fungeert het opslagsysteem als noodstroomvoorziening bij stroomuitval.

“Voor ons is dit een bijzonder project, alleen al vanwege de ongekende omvang van het opslagsysteem. Maar ook het feit dat we zo’n innovatieve oplossing moesten inpassen in een bestaande situatie maakte het een complexe en interessante opdracht. Het is tegelijk een project waar we ons als wereldwijde voorloper in powermanagement zeer bij thuis voelen”, aldus Matty Hummelink, general manager van Eaton Benelux.

Het batterijopslagsysteem is één van de eerste concrete resultaten van het innovatieprogramma van het stadion Amsterdam Innovation Arena waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen samenwerken aan het stadion van de toekomst. Amsterdam Innovation Arena bundelt vernieuwende concepten en bewezen oplossingen op het gebied van stadionbouw, -management en -exploitatie en maakt die beschikbaar voor ambitieuze en duurzame stadions en recreatieprojecten wereldwijd. Partners van de Amsterdam Innovation Arena zijn, behalve Eaton en Nissan, de stad Amsterdam, Amsterdam Smart City, Amsterdam ArenA, TNO, KPN, KPMG, Huawei, Microsoft, Philips Lighting, BAM en Honeywell.

Noodstroom

“De batterij fungeert voor ons allereerst als noodstroomvoorziening. Dit is belangrijk in het internationale voetbal en zorgt ervoor dat er geen dieselgeneratoren meer nodig zijn. Daarnaast dragen we bij aan de balancering van het elektriciteitsnet; dat is ook de basis van het verdienmodel van het energiebedrijf. In de toekomst willen we uitgroeien tot een spil in het lokale smart energy grid, door bijvoorbeeld energie te leveren aan andere gebouwen in de omgeving. Het batterijopslagsysteem vervult daarin een cruciale rol. Ook willen we in de toekomst elektrische auto’s kunnen aankoppelen. We realiseren het systeem niet zomaar bij de parkeergarage. De batterijen van geparkeerde auto’s kunnen dan extra opslagcapaciteit bieden en fungeren als flexibel ‘overloopgebied’ voor elektriciteit, een uitdaging die we samen met Eaton, Nissan en The Mobility House aangaan”, vertelt Henk van Raan, innovatiedirecteur van de Amsterdam ArenA.

We gebruiken de expertise die we opbouwden bij de productie van onze elektrische auto’s graag om de energiemanagementsystemen van commerciële gebouwen aan te pakken. Deze oplossing stelt het stadion in staat emissievrij te zijn en geeft fans de gelegenheid om een actieve rol te spelen bij hun favoriete voetbalwedstrijden”, stelt Francisco Carranza, directeur Energy Services bij Nissan Europe.

“Amsterdam ArenA is straks het eerste voorbeeld van energieopslag dat verschillende doelen dient. The Mobility House levert de technologie en de kennis van de energiemarkt om dit mogelijk te maken en opslag te maximaliseren. Samen met Eaton en Nissan maken we de Amsterdam ArenA en nog vele andere toekomstige klanten efficiënter en duurzamer”, aldus Marcus Fendt van The Mobility House.

Het xStorage Building-systeem dat Eaton voor Amsterdam ArenA heeft ontwikkeld, is tevens genomineerd voor een Accenture Innovation Award.  Deze innovatieprijzen worden jaarlijks uitgereikt aan de meest innovatieve producten, diensten en concepten van Nederlandse bedrijven in tien verschillende categorieën.

Beheer en onderhoud

Amsterdam ArenA en BAM Bouw en Techniek hebben zopas ook een tienjarige overeenkomst gesloten voor het hightech beheer en onderhoud van het stadion. BAM start dit jaar met de aanleg van een nieuw gebouwmanagementsysteem. Met behulp van sensoren verzamelt dit systeem data van de aangesloten apparatuur. Analyse van deze data stelt BAM in staat storingen vroegtijdig te detecteren, zodat onderhoud kan plaatsvinden vooraleer overlast ontstaat. De ambitie is om met behulp van dit nieuwe systeem een totale kostenreductie van ongeveer 15% te realiseren voor het energieverbruik, het onderhoud en facility management van het stadion.

BAM Bouw en Techniek is hoofdaannemer voor al het bouwkundige en technische beheer en onderhoud. Met vernieuwende technologieën zoals digitaal ontwerpen, modulair ontwikkelen en bouwen en voorspelbaar onderhoud werkt het bedrijf mee aa het doel van Amsterdam ArenA om het stadion en de directe omgeving steeds slimmer te maken, om de werking nog efficiënter en effectiever te laten verlopen.

BAM levert en plaatst meet- en regelapparatuur en sensoren in het hele stadion, inclusief in de eerste fase van de nieuwbouw. Door het verbinden van beschikbare datastromen aan werkprocessen kan effectiever, efficiënter en op nieuwe manieren worden omgegaan met kansen en risico’s van gebouwinstallaties. Daarmee beschikt Amsterdam -ArenA over het meest innovatieve platform dat wereldwijd beschikbaar is.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten