Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Aquafin zet potentiële riothermieprojecten online

Aquafin, dat verantwoordelijk is voor de prefinanciering, de uitbouw en het beheer van infrastructuur voor waterzuivering in het Vlaamse gewest, heeft een potentieelkaart voor riothermie online geplaatst. Het bedrijf wil daarmee het thema riothermie onder de aandacht brengen door de mogelijkheden in de Aquafin-riolen of die van de steden en gemeenten in kaart te brengen.

Aquafin zet potentiële riothermieprojecten online
Riothermie is een innovatieve maar eenvoudige technologie die voortbouwt op bestaande rioleringsinfrastructuur. Bij riothermie wordt een warmtewisselaar geplaatst in het rioleringsstelsel. De warmte wordt via een warmtewisselaar onttrokken aan het warme (winter) of koele (zomer) afvalwater in de riolering.

Deze afvalwaterstroom, afkomstig van douches, wastafel, wasmachine, ... wordt gebruikt om een geleidervloeistof op de gewenste temperatuur te brengen. De warmtegeleider-vloeistof wordt vervolgens aangeboden aan de warmtepomp binnen het gebouw, om zo voor de nodige warmte of verkoeling te zorgen.

De warmtewisselaars van Aquafin zijn ontworpen om tot wel 50 jaar mee te gaan. Een jaarlijks onderhoud en check-ups zorgen ervoor dat tijdig kan worden ingegrepen indien nodig.

Mogelijk kan riothermie in het rioleringsstelsel, of in één van de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) bij toekomstige projecten als warmtebron dienen. Via de online kaart kan snel een scan worden gemaakt van de kansen en mogelijkheden van riothermie in de omgeving van een bepaald project. De in aanmerking komende riolen van Aquafin of van de steden en gemeenten worden daarbij uitgelicht.

Gemeenten waar een nieuwe verkaveling, een grondige renovatie van kantoren of een zwembad op de planning staat, kunnen nu de mogelijkheden van riothermie in hun buurt bekijken en eventueel contact opnemen met Aquafin via riothermie@aquafin.be. Je vindt de nieuwe potentieelkaart op http://www.riothermie.be.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten