AR schenkt bouwprofessionals superpowers
Augmented Reality (AR) wordt steeds vaker toegepast in bedrijven. Ook voor de bouwsector kunnen nieuwe informatietechnologieën veel betekenen: ze kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontwerpen van gebouwen, het samenwerken op afstand, het opleiden van medewerkers en het bezoeken van unieke locaties of woningen, … De mogelijkheden zijn eindeloos.
De Confederatie Bouw Limburg stelde zopas drie innovatieve en makkelijk hanteerbare AR-toepassingen voor die de meerwaarde van AR voor de bouw onderbouwen. “Deze app is een AR-hoogstandje en verbetert de bezoekerservaring van de Bouwcampus. De bedoeling hiervan is bouwbedrijven de meerwaarde ervan te laten ervaren en hen ervan te overtuigen om dergelijke toepassingen te adopteren en zo stappen te zetten in de digitale transitie”, meldt Chris Slaets, directeur van de Confederatie Bouw Limburg.
Deze digitale transitie wordt gesteund door de provincie Limburg. “De digitalisering van de werkprocessen kan immers zorgen voor een competitiviteitssprong voor vele kmo’s en voor de ganse sector, waardoor de bouw zijn rol van speerpunt in de Limburgse economie kan versterken”, meent gedeputeerde voor Economie Tom Vandeput.
AR of toegevoegde realiteit is een live beeld van de werkelijkheid waaraan door computer gegenereerde beelden of informatie worden toegevoegd. De technologie slaat een brug tussen de echte en digitale wereld en kan zo de gebruiker als het ware begeleiden in zijn dagelijkse (professionele) leven. In tegenstelling tot Virtual Reality (VR) sluit AR je niet af van de omgeving. Via een smartphone, tablet of speciale bril wordt een extra digitale laag met informatie toegevoegd aan de bestaande omgeving. Door de innovatieve verschuiving naar een meer technische en digitale aanpak kunnen AR-toepassingen ook interessant zijn voor de bouw. Met het project Building Experience +++ wordt een one-stop-digitale bouwshop in de Bouwcampus gemaakt die de digitale tools voor de bouwsector demonstreert en de beleving van VR- en AR-tools faciliteert.
De Confederatie Bouw Limburg focust met Transformatie Bouw Limburg al een aantal jaren op de transformatie van de sector. “Onze AR-tool moet de laagdrempeligheid van verschillende AR-componenten en het gebruiksgemak ervan illustreren. Voor de demonstratie werd de tool afgestemd op de Bouwcampus, maar de toepassing is uiteraard uitrolbaar naar andere bouwpraktijken”, aldus Chris Slaets. De nieuwe toepassing bevat indoor wayfinding, een X-ray om het BIM-model te zien en praktische instructies met een virtuele assistent.
Navigeren
In een gebouw de weg vinden naar de juiste zaal is niet altijd evident; niet in de Bouwcampus, maar ook niet als je ergens voor het eerst een technische handeling moet uitvoeren. De app helpt bezoekers de weg vinden in het gebouw zelf; ‘indoor wayfinding’, zoals dat in de AR-terminologie heet. De camera van de smartphone gidst de bezoeker met heel duidelijke pijlen naar de juiste zaal.
Bouwinformatie
Building Information Modelling (BIM) biedt een enorme toegevoegde waarde voor alle stakeholders in de bouw en vormt ook een perfect startpunt voor andere digitale toepassingen. Als je BIM dan ook nog eens koppelt aan AR creëer je nog meer kansen voor de gebouwbeheerder en voor alle gebruikers van het gebouw. Om het BIM-model van de Bouwcampus te zien, scan je met je camera over een muur. Je krijgt dan als het ware een X-ray met zicht op alle sanitair en ventilatieleidingen. Dankzij dit leuke hebbeding kan je bij een technische handeling onmiddellijk de juiste leiding terugvinden.
Werkinstructies
AR maakt communiceren en virtuele instructies geven erg makkelijk dankzij een virtuele laag met stap voor stap een ‘digitale post it’. Aan de hand van een zeer eenvoudig voorbeeld “een waterlek dichten” kan je in de Bouwcampus elke leek stap voor stap instructies meegeven en leren een waterlek dichten.
Met drie concrete praktische toepassingen als voorbeeld gidst de Confederatie Bouw Limburg de bouw richting AR. De komst van BIM leidt ertoe dat bouwbedrijven ook de boot van AR niet mogen missen en moeten starten met experimenteren.
Voor het ontwikkelen van de apps, de demonstratie ervan en de verdere verspreiding in de Limburgse bouwsector wordt 252.000 € voorzien. De provincie Limburg legt hier via SALK 150.000 € voor op tafel.
Deze nieuwe tool zal met zijn verschillende AR-componenten de laagdrempeligheid en eenvoud van AR tonen.
1/ Download de app Bouwcampus AR in GooglePlay, binnenkort beschikbaar in de Applestore.
2/ Kom binnen in de Bouwcampus en open de app.
3/ De app vraagt om je camera aan te zetten.
4/ Ga op zoek naar een gek symbool (de ‘marker’), zodat je smartphone exact weet waar je je bevindt in het gebouw.
5/ Scan de marker en het systeem geeft je drie opties: navigeren, bouwinformatie of werkinstructies.
6/ Ben je op zoek naar een zaal, kies dan voor de indoor wayfinding. Virtuele groene pijlen tonen je in real time - in het gebouw zelf - je weg van punt A naar punt B.
7/ Ben je benieuwd hoe een BIM-model er uitziet of moet er iets gebeuren aan één van de sanitaire of ventilatieleidingen? Scan dan even met je camera over de muur en als het ware via een X-ray zie je de warm- en koudwaterleidingen en ventilatieschachten zitten.
8/ Een waterlek in de Bouwcampus kan worden opgespoord en kon via AR nog nooit zo gemakkelijk gedicht worden.
9/ Feedback is altijd welkom.
10/ Laat weten wat je van de toepassingen vond en meld je aan aan de balie, waarbij je kans maakt op een leuke verrassing.
Digitale bouwbeleving en kennisdeling
“De bouwsector is van groot belang voor de Limburgse economie. Verhoudingsgewijs telt Limburg immers meer omzet, werkgevers en werknemers in de bouw dan de andere Vlaamse provincies. Limburg telt meer dan 10.000 bouwbedrijven en 92% ervan heeft minder dan twintig werknemers. Het is belangrijk dat niet alleen de grote spelers, maar ook de talrijke kmo’s ondersteund worden in innovatieve bouwtechnieken en de digitale (r)evolutie. Met Building Experience +++ zet de Confederatie Bouw Limburg met de steun van de dienst Economie van de provincie Limburg in op digitale bouwbeleving en kennisdeling naar de bouwsector en het onderwijs. Via experience days en demomomenten kunnen bouwprofessionals de mogelijkheden en vooral de toegevoegde waarde van digitale tools in de bouw ervaren en trachten we hen ervan te overtuigen om er stapsgewijs mee aan de slag te gaan. Omdat verre verplaatsingen en tijdsintensieve trajecten voor kleinere bedrijven niet haalbaar zijn, kan een provinciale demo-hub inzake VR en AR een passende oplossing bieden om de digitale transitie en tools te introduceren bij kleinere kmo’s in de bouwsector”, oppert Tom Vandeput.