Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

AWV heeft plannen voor Hoppinpunt in Hechtel-Eksel

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft plannen om volgend jaar in de omgeving van de rotonde N73 x N715 in Hechtel een Hoppinpunt aan te leggen. Er komen een nieuwe parking voor 90 voertuigen en vernieuwde bushaltes op de Peerderbaan en Lommelsebaan. De werken zouden ten vroegste midden 2022 kunnen starten.

AWV heeft plannen voor Hoppinpunt in Hechtel-Eksel
Op maandag 11 oktober organiseert het Agentschap Wegen en Verkeer een digitale infosessie over de plannen, de timing en de volgende stappen van dit project. Je kan inschrijven via www.wegenenverkeer.be/hechtel-eksel.
 
Een Hoppinpunt is een vervoersknooppunt waar parkeermogelijkheden voor personenwagens en fietsen zijn en/of verschillende vervoersmogelijkheden (bus, deelfiets, collectief vervoer, ...) aangeboden worden onder de vorm van onder meer deelsystemen. Zo kunnen reizigers en pendelaars vlot overstappen op het geschikte vervoersmiddel.
 
“Hoppin is het verhaal waarmee de Vlaming de komende jaren de shift van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid zal ervaren. In heel Limburg hebben we al meer dan 260 toekomstige Hoppinpunten vastgelegd”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
 
“In Hechtel kruisen verschillende belangrijke openbare vervoerslijnen uit de regio elkaar. Om die lijnen vlot te kunnen gebruiken, is er nood aan voorzieningen voor verschillende vervoersmodi, zoals voldoende parkeergelegenheid voor fietsen en auto’s. Door hier een Hoppinpunt te plannen kunnen we daarin voorzien. Bovendien is er ook de relatie met de nabijgelegen Noord-Zuidverbinding, waar ook nood is aan publieke carpoolmogelijkheden”, aldus minister Peeters.
 
Jan Daelemans, de burgmeester van Hechtel-Eksel, is zeer blij met de komst van dit regionale Hoppinpunt. “Hiermee kunnen we onze centrale ligging in Noord-Limburg volop uitspelen in de toekomst. Dit is dan ook een meerwaarde voor het openbaar vervoer in onze regio”, aldus Daelemans.
 
De aanleg van een Hoppinpunt betekent in Hechtel-Eksel dat er een parking wordt voorzien in het binnengebied in de oksel tussen de Lommelsebaan (N715) en de Peerderbaan (N73). Daar zou ruimte zijn voor ongeveer 90 wagens en voorzieningen zoals elektrische (snel)laadpalen. Ook voor fietsen komen er veilige stallingsmogelijkheden, alsook de mogelijkheid om op te laden.
 
Daarnaast zullen, volgens het meest recente openbaar vervoersplan van De Lijn, de bushaltes op de N715 in de omgeving van de rotonde verplaatst worden van de Hasseltsebaan naar de Lommelsebaan. Zo vinden die haltes ook beter aansluiting bij de nieuwe parking. De bushavens op de Peerderbaan, ter hoogte van het Welsh Guardplein, worden ook vernieuwd.
 
De uitvoering van de werken staat gepland in vanaf midden 2022, op voorwaarde dat alle procedures vlot verlopen. Er zal ook nog een openbaar onderzoek plaatsvinden in kader van de aanvraag van de omgevingsvergunning. Dat gebeurt vermoedelijk dit najaar.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten