Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

BAM bouwt geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen

Langs de N470 in Pijnacker-Nootdorp in de Nederlandse provincie Zuid-Holland verrijst een geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen dat op jaarbasis 30 MWh gaat opwekken. Het scherm werd ontworpen door BAM Infra en is volgens het bedrijf een unicum op de markt.

Bam zonnecellen

Na de zomer worden langs de N470 in Pijnacker-Zuid de laatste woningen opgeleverd van de nieuwe wijk Keijzershof. Met het oog op het wooncomfort laat de gemeente een 480 m lang geluidsscherm plaatsen dat 2,5 m boven het maaiveld uitsteekt. Via een aanbesteding op basis van Best Value Procurement werden kandidaten uitgedaagd om hiervoor een innovatieve en duurzame oplossing te bedenken, die niet alleen de geluidsbelasting vermindert maar ook op slimme wijze energie opwekt.

Win-winsituatie

BAM Infra verwierf het design and construct-contract. Met de combinatie van geluidswering en zonne-energie wordt de schaarse ruimte zeer efficiënt benut, wat zorgt voor een win-winsituatie. Pijnacker-Nootdorp wil een klimaatneutrale gemeente zijn en in de toekomst over voldoende en betaalbare energie kunnen beschikken. Dit past naadloos in de lijn van de provincie Zuid-Holland, die volop bezig is met de energietransitie, zoals projecten rond collectieve warmte of het overstappen naar biogas.

Volgens tendermanager Richard Veenstra is het scherm een unicum in de markt. “Geluidsschermen met zonnepanelen bestaan al langer, maar wij gaan zonnecellen in het glas integreren. In gevels en daken van gebouwen gebeurt dit al, maar bij geluidsschermen is het in Nederland nooit eerder gedaan. Het geluidsscherm is goed te onderhouden en weers- en vandalismebestendig”, aldus Veenstra.

Om de zonnecellen te beschermen tegen opspringende steentjes van langsrijdende auto’s past BAM Infra extra dik glas toe van 8 mm aan de vóór- en achterzijde van de zonnecellen. In samenspraak met de gemeente en de stedenbouwkundige van de provincie Zuid-Holland is de beeldkwaliteit gewaarborgd. Hoewel zonnecellen niet transparant zijn, heeft BAM Infra toch een oplossing gevonden die een doorkijk biedt naar het achterliggende landschap. Stroomkabels, omvormers en andere elektraonderdelen worden netjes in het scherm verwerkt.

Na de oplevering heeft BAM Infra de verantwoordelijkheid om gedurende tien jaar gemiddeld 30 MWh per jaar op te wekken. Dit is voldoende om tien huishoudens van stroom te voorzien. Via netbeheerder Stedin stroomt de opgewekte stroom het openbare net in. De oplevering van het nieuwe geluidsscherm is gepland voor half november.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten