Belg rekent op overheid om wonen en renoveren betaalbaar te houden
Belgen vinden dat de overheden genoeg financiële steun moeten geven voor hun woning(wens), zeker nu de woningmarkt zwaar onder druk staat, zowel inzake aanbod als prijzen. Onze landgenoten hebben nog steeds een eigenaarswens als het op wonen aankomt, wonen het liefst in landelijk gebied en willen enkel energierenovaties doorvoeren om snel te kunnen besparen op hun energiefactuur. Dat zijn de voornaamste conclusies uit een onderzoek dat iVOX heeft gevoerd bij 2.000 Belgen in opdracht van de Confederatie Bouw.
De woningmarkt kampt momenteel met zeer sterke prijsstijgingen, zowel voor bouwbedrijven als voor klanten. Dat maakt wonen stilaan onbetaalbaar voor veel mensen, zeker nu ook de hypotheekrente stijgt. De situatie zal de komende jaren wellicht nog verergeren. Door de bouwshift en de vereisten inzake energie en klimaat, zullen prijsstijgingen hoogstwaarschijnlijk blijven aanhouden. Het is dus niet verwonderlijk dat de Belg verwacht dat de overheden de nodige financiële steun bieden om wonen en renoveren betaalbaar te houden.
“Overheden moeten dus een weloverwogen beleid voeren dat op alle parameters tegelijk en coherent ingrijpt: het aanbod aan gronden en huizen op peil houden, de investeringen inzake energie en klimaat betaalbaar houden en de klimaatvereisten (Fit for 55, Green Deal) respecteren”, zegt Niko Demeester, topman van de Confederatie Bouw.
Energetische renovatie
De meest aanbevolen beleidsmaatregel bij eigenaars en kandidaat-eigenaars is meer financiële steun voor energetische renovatie. Daar wordt nu werk van gemaakt. De federale regering besliste onlangs om 1,16 miljard € vrij te maken om de transitie richting duurzame energie te versnellen. Eén van de maatregelen was een verlaagd btw-tarief van 6% voor de aankoop en installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers.
Dat verlaagde tarief bestaat al voor woningen ouder dan tien jaar. Van 1 april 2022 tot 31 december 2023 geldt het ook voor woningen jonger dan tien jaar, inclusief nieuwbouwwoningen en woningen heropgebouwd na afbraak. De Confederatie Bouw noemt dat een prima beleidsmaatregel, maar merkt op dat zulke incentives ook na 2023 van kracht moeten zijn.
Ook de regionale overheden zullen volgens Niko Demeester hun premies voor (energetische) renovaties moeten voortzetten en uitbreiden. Uit het onderzoek van iVOX blijkt immers dat de Belg zijn investeringen in energetische renovatie op maximaal tien jaar terugverdiend wil zien.
Ook de bouwshift zal bijzonder goed gekaderd moeten worden en omzichtig ingevoerd moeten worden. In theorie zijn de meeste eigenaars en kandidaat-eigenaars ervoor, maar ze vrezen ernstige gevolgen voor de prijzen van bouwgronden en nieuwbouwwoningen, samen met een beperking van het aanbod van bestaande woningen.
“We moeten verder inzetten op verdichting van de bewoning en sloop en heropbouw op bestaande percelen aanmoedigen. Daarom is het positief dat de federale regering onlangs besliste om de verlaagde btw op sloop en renovatie van 21% naar 6% te verlengen tot eind 2023 in plaats van tot eind 2022. Ook deze maatregel zal echter na 2023 verlengd moeten worden om de bouwshift te ondersteunen. Wij zijn altijd bereid om samen met de regionale en federale overheden naar coherente oplossingen te zoeken voor de betaalbaarheid van woningen, wetende dat dit niet altijd eenvoudig zal zijn”, besluit Niko Demeester.