Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Belgen voltooien installatie monopijlers in Duits windpark

Op het Arcadis Ost 1 offshore windturbinepark van Parkwind in de Baltische Zee, voor de kust van Rügen in Duitsland, installeerde DEME Offshore de laatste XXL monopijler. De 28 monopijlers zijn de grootste funderingen die ooit werden geïnstalleerd. Ze wegen elk meer dan 2.000 ton, hebben een diameter van 9,5 m en een lengte tot 110 m. Dit was het eerste project dat de maritieme onderneming uitvoerde met het nieuwe installatieschip Orion.

Belgen voltooien installatie monopijlers in Duits windpark3
DEME
De Orion is uitgerust met een kraan van 5.000 ton. De bemanning kan de monopijlers, die horizontaal aan dek worden getransporteerd, in het zeebed heien. In combinatie met de DP3-capaciteit van het schip houdt het op maat gemaakte bewegingsgecompenseerde ‘pile gripper’-systeem de monopijlers verticaal en stabiel, ondanks de deining en de golven op zee. Het nieuwe windpark zal groene stroom produceren voor zowat 290.000 gezinnen.

De installatie van de XXL monopijlers zet een nieuwe standaard in de offshore windindustrie. (Foto: DEME)
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten