Belgische houtbouwmarkt is in opmars
Volgens een recente enquête van Hout Info Bois gaat de Belgische houtbouwmarkt in stijgende lijn. De Confederatie Bouw onderzocht hoe haar leden deze evolutie ervaren. Ze stelt vast dat steeds meer traditionele bouwbedrijven de houtbouwmarkt betreden. Vooral eengezinswoningen worden in houtbouw opgetrokken.
Het aantal houtbouwwoningen in België steeg van 1.711 in 2011 naar 2.509 vorig jaar. Dat is een stijging met 46,6%. Het merendeel van die woningen werd gerealiseerd door Vlaamse bouwbedrijven (58%). Die stijgende tendens is ook zichtbaar voor het aantal renovaties, uitbreidingen en optoppingen in hout: van 667 in 2011 naar 1.050 in 2016, een stijging met 57,4%.
Evolutie
Na de enquête van Hout Info Bois wilde de Confederatie Bouw zelf meer inzicht krijgen in de evolutie van houtbouw bij haar eigen leden. 400 van de 14.500 leden-bouwbedrijven zijn actief in het houtbouwsegment. Ze hebben samen 3.600 loontrekkenden in dienst en 10% van hen heeft een omzetcijfer van meer dan 1 miljoen €.
Opvallend daarbij is dat steeds meer traditionele bouwbedrijven de markt ontdekken. Naast de gespecialiseerde bouwbedrijven (houtskeletbouw, massief houtbouw, …) diversifieert dus ook de meer algemene en traditionele aannemer en betreedt hij daarbij de houtbouwmarkt.
De leden-bouwbedrijven actief in houtbouw zijn vooral in Wallonië (52%) gevestigd, waarvan 19,7% in Henegouwen, 12,6% in Luik en 11% in Luxemburg. Vlaanderen vertegenwoordigt 42,7%. De provincie met de meeste bedrijven actief in houtbouw is Oost-Vlaanderen (15,4%), gevolgd door Antwerpen (9,6%) en West-Vlaanderen (9,3%). Brussel is goed voor 5,3%.
Bij navraag van de Confederatie Bouw bij een veertigtal leden die actief zijn in houtbouw blijkt dat houtbouw vorig jaar gemiddeld goed was voor meer dan driekwart van hun omzetcijfer. Deze bedrijven realiseerden voornamelijk voor 88 % (of 980) eengezinswoningen in houtbouw en voor 12% (of 135) appartementen. Ze zijn in mindere mate actief in het segment van de niet-woongebouwen (242 gebouwen).
Professionalisme optimaliseren
De studie past in de acties van het Platform Houtbouw dat eind 2014 door de Confederatie Bouw werd opgericht. Het platform promoot houtbouw bij het publiek en wil het professionalisme van de verschillende betrokken bouwberoepen (dakdekkers, timmerlieden, schrijnwerkers, algemene aannemers van houtskeletwoningen, enz.) optimaliseren. Daarmee beoogt het grotere synergieën tussen deze beroepen en samenwerkingsverbanden met andere actoren van de bedrijfskolom.