Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Belsolar roept op om te investeren in zonthermie

Belsolar, de Belgische federatie van leveranciers van thermische zonne-energiesystemen, heeft een memorandum naar de beleidsmakers gestuurd dat aantoont hoe zonthermie een sleutelrol kan spelen in de energietransitie in België.

BKBC - 2024-08-28T083720.209
Adobe Stock

1. Een zonneboiler kan de energievraag voor sanitair warm water met ongeveer 60% verminderen.

2.  In de energietransitie is zonthermie een van de meest haalbare en kosteneffectieve oplossingen, veel gemakkelijker te implementeren dan elektrificatie.

3. In combinatie met warmtepompen ontlast zonthermie het elektriciteitsnet, omdat warmtepompen in de zomer bijna niet hoeven te draaien

4. Vraag erkenning voor zonthermie in de EPB-berekening. De huidige EPB-berekening onderwaardeert zonthermische systemen sterk.

5. In het Nationaal Energie- en Klimaatplan 2023 krijgt zonthermie nauwelijks aandacht, terwijl het een cruciale rol kan spelen in de overstap naar hernieuwbare energie.

6. Door het schrappen van de 6% btw op zonneboilers, terwijl deze regel voor warmtepompen behouden blijft, ontstaat er een ongelijkheid in het beslissingsproces.

7. Zonthermie is voor 90% een Europees product en draagt bij aan de lokale tewerkstelling.

8. Voor de implementatie van het door Europa opgelegde Solar Mandate is het van cruciaal belang dat alle vormen van zonne-energie worden erkend en gestimuleerd.

9. De grondstoffen zijn ruimschoots lokaal beschikbaar en bijna volledig recycleerbaar.

10. Zonder overheidssteun zullen consumenten eerder neigen naar hernieuwbare energiebronnen met een snellere terugverdientijd, maar een lagere milieu-efficiëntie.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten