Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

BEO-veld voor Mechels stadsvernieuwingsproject MALT

In de Mechelse stationsomgeving krijgt MALT, de nieuwe woon- en werkwijk langs de Geerdegemvaart steeds meer vorm. Intussen zijn ook de boringen gestart voor de aanleg van het BEO-veld dat de gebouwen duurzaam zal verwarmen en verkoelen.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-18T170233.841
Jan De Nul

De oude Inofer-site maakt plaats voor bewoning, recreatie en werkplekken, in een autoluwe leefomgeving waar veel ruimte is voor groen.

PSR en CODIC ontwikkelen 11 stadswoningen en 15 appartementen, die bijna-energie-neutraal worden gebouwd, alsook 18.000 m² aan vooruitstrevende erfgoed- en nieuwbouwkantoren met een BREEAM Excellent Score.  Om deze energie-efficiëntiedoelen te bereiken, wordt geïnvesteerd in duurzame en innovatieve technieken, zoals de aanleg van een BEO-veld.

Door het onttrekken van groene energie uit de bodem, zijn de gebouwen op MALT niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Het BEO-veld werkt via 90 boorgaten tot wel 150 meter diep. In die boorgaten wordt een gesloten buizennetwerk aangelegd met een totale lengte van 11,7 km. Om het BEO-veld nog energie-efficiënter te maken, wordt het ondergrondse netwerk aangesloten op water/warmtepompen, waardoor energie-uitwisseling tussen de gebouwen perfect mogelijk is.

Dankzij goed geïsoleerde gebouwen zal het BEO-veld de warmtebehoefte bijna volledig dekken. Bijkomend voordeel is dat er ook voordelig gekoeld zal kunnen worden. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten