Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten

Bouwonderneming Besix wint het contract voor de vernieuwing van een 1,46 km lange kademuur langs de rechteroever van het Albertkanaal in Schoten. Het gaat om een project van de Vlaamse Waterweg ter waarde van 8,3 miljoen €. De werken beginnen in de loop van dit jaar.  

Besix vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal in Schoten
De nieuwe oeververdediging bestaat uit een verankerde damwand, die deels vóór en deels achter de bestaande constructie zal gebouwd worden. We zullen er tevens een nieuw jaagpad aanleggen”, vertelt Mark Beyst, general manager Vlaanderen & Brussel bij Besix.

Milieucriteria

In de aanbesteding werd gespecificeerd dat de gunning van de opdracht niet uitsluitend afhankelijk was van de prijs. De prijs was goed voor slechts de helft van de punten.
 
De aanpak van de bieders om de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden telde mee voor 30%, en het plan van aanpak samen met uitvoeringstermijn van de werken bepaalde de overige 20%.
 
Deze twee laatste aspecten hebben voor Besix actief bijgedragen tot het winnen van het contract. Besix heeft de bouwmethodes en -technieken voor dit project aangepast vanuit haar ervaring in maritieme werken. Dit stelde het bedrijf in staat om een termijn van 318 werkdagen voor te stellen om het werk te voltooien.
 
De methodes om de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden, omvatten een geoptimaliseerd logistiek plan waarbij het gebruik van de binnenwateren wordt aangemoedigd. Deze logistiek wordt opgevolgd door middel van een CO2-meetplan.
 
"Dit type van aanbesteding vormt een perfecte match met ons bedrijf. We kunnen voor deze werken onze expertise optimaal inzetten. We juichen ook de aanpak van onze klant toe om bij de aanbesteding milieucriteria bijna even bepalend te maken als de prijs. Dit willen we graag vaker zien in de toekomst", besluit Mark Beyst.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten