Beton innovatieattest moet projectbeton voor verschillende werven mogelijk maken
Het Circular Concrete Center (CCC) wil in september een innovatieattest lanceren waardoor betonproducenten hun innovatieve betonmengsels gedurende een beperkte tijd op verschillende werven kunnen toepassen. “We willen daarmee het gat dichtrijden tussen projectbeton en betonrecepturen voor brede toepassingen die het Benor-keurmerk dragen”, zegt directeur Benjamin Blykers.

Via een veel gebruikt digitaal platform beantwoordt het CCC in Veurne vandaag al de meest uiteenlopende vragen van bouwprofessionals over circulair beton. Dat gaat van: “Wat is circulair beton en hoe ga ik hiermee aan de slag?” tot zeer complexe vragen als “Hoe krijg ik mijn circulair betonmengsel gecertificeerd?”
Magere return
“We krijgen veel vragen over de zware bewijslast waar betonproducenten tegenaan kijken als ze met een nieuwe receptuur van de norm willen afwijken”, zeg Blykers. “Het mengsel moet uitvoerig getest en gedocumenteerd worden, de procedure neemt heel wat tijd in beslag en kost heel veel geld. De return is echter best mager. In het beste geval krijgen ze van een auditorgaan een certificaat om de receptuur in één project te gebruiken. Willen ze hetzelfde mengsel voor exact dezelfde toepassing op een andere werf bezigen, dan moeten ze de hele procedure opnieuw doorlopen.”
Volledig aan de andere kant van het normeringsspectrum staat het Benor-beton. “Wil je voor je beton een Benor-keurmerk, dan is de procedure nog veel zwaarder, complexer en dus ook duurder. Bovendien is dit enkel relevant voor producenten die beton op de markt willen brengen voor een heel breed toepassingsgebied. Voor mensen die met innovatie bezig zijn is dit echter niet relevant. De meeste willen een betonmengsel gebruiken voor een specifiek gebruik.”
Vaste kost, redelijke termijn
Het CCC wil nu een Beton Innovatieloket opstarten dat het gat tussen de twee uitersten dicht bettoneert.
“De precieze procedure staat nog niet op punt maar het plan is om een panel van experten aan te stellen dat zal bepalen welke proeven het beton zal moeten doorstaan en aan welke waarden het mengsel zal moeten voldoen. Daar zal een vaste kost tegenover staan en een duidelijke en redelijke timing vooraleer dan een attest wordt toegekend. Het geattesteerde mengsel zal dan gedurende pakweg twee jaar, voor een specifieke toepassing op verschillende werven gebruikt mogen worden. Het zal de producent de kans geven om het product verder te ontwikkelen en er ervaring en vertrouwen mee op te bouwen. Op het einde van die periode zal er een veel sterker dossier op tafel liggen om het mengsel eventueel verder te laten certificeren voor een Benor of ATG-label.”
Tegen Matexpo, halfweg september, moet het plan concreet zijn.