Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

BMB Bouwmaterialen ontvangt leveringen direct via de Schelde

In Antwerpen centrum opent BMB Bouwmaterialen een gloednieuwe bouwhandel waar lokale aannemers terechtkunnen voor al hun bouwmaterialen en professioneel materieel. De ligging aan de kade in Antwerpen Zuid maakt de vestiging uniek. Bouwmaterialen zullen zoveel mogelijk worden aangeleverd over het water. Het bedrijf wil zo jaarlijks een duizendtal zware vrachtwagens van de Antwerpse wegen houden.

BMB Bouwmaterialen ontvangt leveringen direct via de Schelde (1)
Zopas arriveerde een schip met de eerste levering van bouwmaterialen. Vanuit Niel werden betonblokken over het water getransporteerd door betonfabriek Coeck. “We zijn de enige bouwhandel die hier zowel in het Antwerpse stadscentrum en tegelijk ook aan de kade ligt en we weten goed waarom”, zegt Jef Huet, CEO van BMB Bouwmaterialen.
 
De betonproducten van Coeck uit Niel worden met schepen van 500 tot 1.000 ton recht vanuit hun fabriek naar Antwerpen gebracht. In de toekomst zullen ook snelbouwstenen op die manier bij BMB worden aangeleverd. Cement en gyprocplaten zullen binnenkort eveneens over het water tot in de nieuwe vestiging worden vervoerd. Van daaruit kunnen ze meteen de stad in worden gereden.
 
“Als je in Antwerpen wil leveren heb je door het drukke verkeer zeer veel onzekerheid en verlies je ook bijzonder veel tijd. Doordat we aan de kade liggen, kunnen we zoveel mogelijk per schip laten leveren. Voor aannemers zitten we ideaal: vlakbij het centrum, op amper 4 km van de Grote Markt, en dus vlakbij talrijke bouwwerven en veel aannemers. Dit biedt ons een enorm voordeel, al denken we ook graag mee na over een duurzame mobiliteitsoplossing voor iedereen”, aldus Jef Huet.
 
Leveringstijden
 
Voor elk schip vol bouwmaterialen dat aanmeert bij de vestiging van BMB Bouwmaterialen, rijden er ongeveer twintig vrachtwagens minder op de Antwerpse wegen. In de toekomst zal ongeveer één schip per week materiaal aanleveren in de gloednieuwe bouwhandel. In totaal zal de onderneming daardoor jaarlijks naar schatting minstens duizend vrachtwagens uit het verkeer kunnen halen en zo de drukte in Antwerpen verminderen.
 
“We kunnen niet alles laten leveren per schip, want daarvoor moeten natuurlijk ook onze leveranciers aan een kade zitten. Toch willen we dit zoveel mogelijk doen. Deze manier van transporteren geeft ook zekerheid over de leveringstijden”, zegt Huet.
 
De vestiging in Antwerpen is voor BMB Bouwmaterialen een testproject met het oog op een verdere expansie in België. “We bekijken ook de mogelijkheden in andere Belgische steden. We zullen daarbij steeds op zoek gaan naar watergebonden locaties. In België maakt dit echt een enorm verschil op vele vlakken. We kiezen er resoluut voor om ecologisch verantwoord te ondernemen”, aldus Jef Huet.
 
De nieuwe vestiging in Antwerpen is bovendien een bijna energie neutraal gebouw, dankzij investeringen in extra isolatie en door het zonnepanelenpark op het dak, goed voor een jaarlijkse productie van 470.000 kWh. Er worden laadpalen voorzien, onder meer voor de elektrische heftrucks en reachtrucks. Voor de verwarming van het gebouw wordt beroep gedaan op een warmtepomp en dus niet op fossiele brandstoffen. Regenwater wordt zoveel mogelijk hergebruikt.
 
Havenverleden
 
Het gloednieuwe gebouw aan de kade in Antwerpen, waar BMB Bouwmaterialen op 15 november haar nieuwe bouwhandel zal openen, is niet alleen vlak aan de kade gelegen. De architectuur van het gebouw is tevens een knipoog naar het havenverleden van Antwerpen. De rood-oranje gevel en de luifels over de volledige breedte van het gebouw zijn geïnspireerd op de klassieke depots zoals die vroeger overal in de haven te vinden waren.
 
De bouwhandel is gericht op de professionele vakman. Naast een magazijn met een oppervlakte van meer dan 4.200 m² is er in hetzelfde gebouw ook een winkel van bijna 1.000 m². Hier vindt de professionele bouwondernemer alle oplossingen terug voor zijn renovatie-, onderhoud- en nieuwbouwprojecten. Dat varieert van alle ruwe bouwmaterialen zoals dakpannen, gevelstenen, en isolatie tot shopartikelen zoals (elektrisch) gereedschap, (veiligheids-)kledij, pvc, (chemische) verankering, kruiwagens en ladders. Klanten kunnen in de ‘Proshop’ hun materiaal ophalen en zwaarder materiaal bestellen dat ligt opgeslagen in het magazijn. Op de eerste verdieping van het nieuwe gebouw komen ook de kantoren van BMB Bouwmaterialen.
 
Ambitieuze groeiplannen
 
De onderneming maakt deel uit van de Europese BME (Building Materials Europe) groep. Deze groep is de voormalige distributieltak van bouwmaterialenproducent CRH en werd in 2019 overgenomen door de investeringsmaatschappij Blackstone. BME is momenteel actief in acht Europese landen: Nederland, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Duitsland en België. In ons land zijn er twee merken: BMB Bouwmaterialen en STG voor sanitair. STG staat voor Sanitair Technische Groothandel en is een fusie van de drie ondernemingen Sax, Lambrechts en Schrauwen.
 
De ambitie is duidelijk: fel groeien. BME wil de toonaangevende distributeur van bouwmaterialen in  Europa worden. Dat kan niet alleen door organische groei en het neerzetten van nieuwe vestigingen. In het groeiplan zitten ook overnames van bestaande bouwhandels. Ook in België wil BMB Bouwmaterialen snel groeien. De ambitie is om tegen 2025 in België twintig vestigingen te hebben.
 
De opening van een grote nieuwe vestiging in Antwerpen centrum is een belangrijke stap in deze strategie. De groep wil aanwezig zijn op locaties waar het nog niet actief is, meer specifiek in de centrumsteden. Dat laatste is geen toeval omdat BME gespecialiseerd is in binnenstedelijke distributie. In Parijs zijn er reeds meer dan dertig vestigingen. Ook in Wenen is de groep heel sterk aanwezig, net als in Berlijn en Hamburg. BME heeft ook ruim 130 vestigingen in Nederland en ook daar is de groep aanwezig in alle steden.
 
Naast de opening van de nieuwe vestiging in Antwerpen centrum, heeft BME recent ook de overname afgerond van Bridts, een bouwmaterialenhandel, beter bekend onder de naam Gedimat Antwerpen. Met deze overname versterkt BME Group het netwerk van afhaallocaties in de provincie Antwerpen en de stad Antwerpen in het bijzonder. Bridts heeft een sterke afhaalomzetgroei gerealiseerd in hun vestiging in Aartselaar. Bridts heeft 17 werknemers. Vincent van Genechten, de eigenaar van het bedrijf, blijft na de afronding van de transactie bij het bedrijf betrokken.
Jef Huet.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten