Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

De bouw doet het vandaag nog behoorlijk goed, maar ziet donkere wolken opduiken. De orderboeken geraken steeds minder gevuld en ruim zes op de tien bouwbedrijven zien hun contacten met particuliere en publieke klanten en prospecten afnemen. Dat blijkt uit een actueel onderzoek van Embuild waaraan 317 aannemers en installateurs hebben deelgenomen. Bovendien heeft zowat de helft van de bouwbedrijven nu al moeite om hun facturen op korte termijn te betalen, een gevolg van de gestegen kostprijs voor bouwmaterialen, energie en personeel. 

Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden
ID/ Lieven Van Assche
Wat de prijsverhogingen van bouwmaterialen betreft, merken de bouwbedrijven, na een afvlakking in juni, opnieuw een stijging van de prijzen op, vooral dan voor baksteen, dakpannen en cement, materialen die onderhevig zijn aan de stijgende energieprijzen. Als gevolg van prijs- en leveringsproblemen, de hoge inflatie en de fors gestegen personeelskosten en de energiecrisis, plaatst 18% van de bouwondernemingen nu al werknemers op tijdelijke werkloosheid om economische redenen. 
 
“Dit alles toont aan dat 2023 onder een slecht gesternte riskeert te starten voor de bouw. De torenhoge inflatie en de bijzonder hoge energieprijzen maken de consument, maar ook de overheden, bijzonder voorzichtig en leiden tot uitstel van bouw- en renovatieprojecten”, aldus Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten