Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Bouwsector gaat voluit voor fossielvrije nieuwbouw en energierenovaties

Het Europees Parlement en de lidstaten een akkoord bereikt over de energieprestaties van gebouwen. Nieuwe gebouwen dienen koolstofneutraal te zijn tegen 2030. Ook willen zij de renovatiegolf versnellen. Embuild Vlaanderen beklemtoont dat Vlaanderen nu al de lat hoger legt.

Ontwerp zonder titel - 2023-12-14T152134.850
Adobe Stock

In Vlaanderen dienen nieuwe gebouwen vanaf 2025 fossielvrij te zijn. Dat is vijf jaar vroeger dan wat het Europees Parlement vooropstelt. Daarnaast geldt bij ons sinds dit jaar een renovatieverplichting tot label D voor verkochte woningen. Daaraan is een ambitieus verstrengingspad gekoppeld. De Vlaamse overheid legt de lat stelselmatig hoger in 2028 (label C), 2035 (label B) en 2040 (label A). Voor verkochte appartementen geldt label B vanaf 2040 en label A vanaf 2045.

Naast de langetermijndoelstelling voor elke woning en appartement in Vlaanderen om label A te bereiken tegen 2050, heeft de Vlaamse regering onlangs een minimale energienorm goedgekeurd voor alle woningen. Die beslissing leidt tot een nieuwe woningkwaliteitsnorm waarmee woningcontroleurs de veiligheid, gezondheid en kwaliteit van woningen beoordelen. De nieuwe energienorm zal in werking treden in 2030. Het zal gaan om een EPC-score die geleidelijk aan verstrengt met mijlpalen in 2030, 2035 en 2040. Er wordt onderscheid gemaakt tussen (half)open woningen enerzijds en rijhuizen en appartementen anderzijds. In 2030 moet elke (half)open woning energielabel E (of beter) halen. Vanaf 2035 is label D verplicht en vanaf 2040 label C. Voor rijwoningen en appartementen gaat het om label D in 2030 en label C vanaf 2035. Meer weten?

Embuild Vlaanderen zegt achter de energiedoelstellingen te staan. Niet alleen om de klimaatuitdaging gedegen aan te pakken, maar ook om de energiefacturen van de huishoudens te verminderen. “Een fossielvrije en energiezuinige woning is de beste bescherming tegen hoog oplopende woonkosten en maakt je investering waardevast”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. “Voorts bereidt Embuild Vlaanderen de sector voor door onder andere in te zetten op opleidingen om installateurs om te scholen van mazout en gas naar fossielvrije alternatieven.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten