Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Duurzaamheid

Bouwunie: Njet tegen teruglevergoeding voor overtollige stroom

In Nederland betaal je een teruglevergoeding voor overtollige stroom van zonnepanelen. In ons land is dit (nog) niet aan de orde. Als het van Bouwunie afhangt, blijft dit zo.

BKBC - 2024-07-08T111323.863
Adobe Stock

De situatie in Nederland valt niet te vergelijken met de onze. Daar geldt het principe van de terugdraaiende teller. Met onze digitale teller betaal je als consument voor afname en krijg je een (lage) vergoeding wanneer je stroom injecteert op het net.

Een injectiekost invoeren, noemt Bouwunie “cherrypicking” die de kost voor consumenten doet toenemen. “We hebben onszelf klimaatdoelstellingen opgelegd voor onze woningen. Investeren in duurzame energie, zoals zonnepanelen, maakt hier deel van uit. Een teruglevergoeding zou de motivatie om te investeren in zonnepanelen doen afnemen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

Moet er in ons land toch een teruglevergoeding komen, dan eist Bouwunie randvoorwaarden. Namelijk: de prijs die je krijgt voor injectie moet dan dezelfde zijn als wat je nu betaalt voor afname. De bouworganisatie herhaalt in dit verband haar vraag om in het kader van de energietransitie en decarbonisatie de prijs van elektriciteit sowieso te verlagen. Voor Bouwunie mag de prijs per KwH voor elektriciteit maximum 2,1 tot maximum 2,5 keer zo hoog zijn als de prijs per KwH voor gas.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten